Силно емоционална реч, неочаквани сълзи и аплодисменти - в такава обстановка народните представители отстраниха председателя на Народното събрание (НС) Росен Желязков от поста. Всичко това се случи преди минути в парламента.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Как започна всичко?

По предложение на депутата от ПП-ДБ Асен Василев искането за предсрочноосвобождаване на председателя на Народното събрание (НС) Росен Желязков беше разгледано като точка първа в дневния ред.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ изчете предложеното Решение за предсрочно освобождаване на Росен Желязков - председател на 49-ото Народно събрание.

Сред изтъкнатите от него мотиви е решението на Росен Желязков да не уважи искането за минута мълчание в памет на жертвите на арменския геноцид.

Последваха изказвания на представителите на всички партии, които обявиха дали ще гласуват за отстраняването на Желязков или не и по какви причини.

ИТН посочиха, че ще излязат от залата и ще се върнат, за да гласуват за отстраняването му, защото те били истинската опозиция в парламента.

Георг Георгиев от ГЕРБ пък посочи, че Желязков няма нужда от защита, но избори най-големите прегрешения на ПП-ДБ, за да видят хората какви хора предлагат неговото отстраняване.

По предложение на Йордан Цонев от ДПС беше гласувано дебатите да бъдат прекратени. Мотивът му беше „да спестим това на българския народ и на г-н Желязков“.

По време на целия дебат в залата присъстваха миньори и синдикалисти, които очакваха гласуването на Проект на решение за осигуряване на средства на "Мини Марица Изток" ЕАД за периода 2024 г. - 2029 г. с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация на нарушените терени на находище "Източно маришки въглищен басейн".

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Както БЛИЦ съобщи, първоначално това беше заложено като първа точка в дневния ред, но беше изместено от предложението на Асен Василев.

Емоционална реч

"Има една мисъл на един велик афорист, който казва, че понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", каза Росен Желязков в своето изявление преди гласуването.

"Всички ние в тази зала сме хора. Но хора, които са пратени от други хора да работят за хората. Имаме нашите слабости, нашите страсти, но ние като народните представители трябва да имаме отговорност, отчетност и почтеност. И още едно качество, което понякога губим – човещина", каза той, визирайки и миньорите в залата, очакващи гласуването.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Понякога, когато актьорите се качват на сцената, мислейки си че отиват на сцената, се озовават на ешафода", каза той и призова за смирение.

"Искам на първо място да ви благодаря и за доверието и за недоверието. Те са огледала. Едното е малко по-криво, но и двете създават някакъв образ и самооценка", заяви Желязков.

"Искам на всички колективно да се извиня, ако с действие или бездействие съм засегнал вас като хора", обърна се той към депутатите.

Росен Желязков благодари и на администрацията за нейната работа.

"За мен беше чест да бъдат председателят на 49-то Народно събрание. Благодаря", завърши той.

Неочаквани сълзи и аплодисменти

Емоционалните му думи бяха посрещнати от бурни и продължителни аплодисменти.

Заместник-председателят на парламента Росица Кирова се трогна силно от думите му и не можа да сдържи сълзите си. Тя имаше нужда от малко време, за да може да продължи с гласуването.

Странна бе реакцията и на Петков, Василев и Денков от ПП-ДБ.

 

 

Предложението за отстраняването на Росен Желязков беше прието.

То беше подкрепено от депутатите от ПП-ДБ, "Възраждане", БСП и ИТН. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!