Президентът хвърли бомба за Рая Назарян и шокира с въпрос за заговора срещу нея ВИДЕО

Тошко Йорданов и Станислав Балабанов обясниха, че не могат да съставят кабинет

България отива на нови предсрочни парламентарни избори. ИТН вече са при президента Румен Радев, за да му върнат неизпълнен връчения преди седмица трети проучвателен мандат за съставянето на кабинет.

Ходът на партията бе анонсиран още в неделя от лидера й Слави Трифонов. 

При държавния глава отидоха Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и други представители на формацията. 

"Искам да ви благодаря за усилията да оползотворите успешно третия мандат в една сложна политическа обстановка. Спиралата от избори без резултат продължава да се завихря и това не само предизвиква раздразнение, но предизвиква и редица процеси. Това носи и съмнения в парламентаризма като ефективна форма за функциониране на държавата", поде Румен Радев. 

"Апелирам за съдържателен политически дебат и честна игра в предстоящите седмици, в противен случай сме обречени да повтаряме процедури, в които все повече хора не виждат смисъл. Още веднъж благодаря за усилията", каза Радев. 

 

"Благодарим за доверието, че ни дадохте третия мандат. Излишно е да ви казвам какво се случи, защото беше публично. Ако има някакъв позитивизъм в това, което се случи, бе че ние разговаряхме с всички политически партии, без една.

Тези хора най-вероятно ще са и в следващия парламент и се постави основа на чуваемост. Нямаме особени различия с партиите и може да вървим заедно. Това е добра основа следващият път да не изпаднем в същата ситуация", каза Йорданов и върна мандата неизпълнен. 

"Предстои да назнача служебно правителство. Списъкът с възможните премиер става още по-къс и разбира се частично се обнови с избора на Рая Назарян за шеф на НС.

Само с нея не съм обсъждал възможностите за съставяне на правителство и ще я поканя още днес, за да разбера нейните виждания. Ще се чуя и с всички други, въпреки че сме говорили вече", каза Румен Радев и припомни предишните откази на част от хората в списъка. 

"Ще се придържам към Конституцията, но последните промени в нея драстично ограничиха периметъра ми на действие. Много сайтове разпространяват клюки. Искам да ви питам пред всички и да ви помоля да дадете повече информация дали представител на президентската институция е участвал във ваши сбирки или срещи с други партии", запита Радев. 

Йорданов отрече да е имало такова нещо. 

 

БЛИЦ припомня, че през изминалата седмица ИТН проведе преговори с всички парламентарно представени партии, както и с независимите депутати. Те получиха подкрепа за програмата си само от БСП и няколко безпартийни народни представители. 

 

Въпреки уж осветлените разговори пред медиите, партията проведе и един таен в НДК, където пристигнаха представители на всички парламентарни групи, освен тези на ГЕРБ и ДПС, които не бяха поканени. Мълвата носи, че участниците са заговорничели как да свалят Рая Назарян от председателския пост, за да може да сложат техен човек, който да бъде избран от президента за нов служебен премиер. 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

От ГЕРБ поставиха въпроса на масата по време на срещата си с ИТН, но Йорданов се оправда, че просто всички се събрали да изглаждат личностни различия и обиди, нанесени в миналото. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!