Имаме достатъчно основания да считаме, че демокрацията в България е в критично състояние. Това каза президентът Румен Радев в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Демокрацията я застрашават я много неща. Застрашава я чувството за несправедливост. Това чувство задушава българите и те излязоха на улиците. Застрашава я корупцията, отчайващото състояние на медиите“, заяви той.

„Мога да добавя и изборните правила, които не дават достатъчно гаранции за честни и прозрачни избори“, обяви държавният глава.

„Да не забравим и отчайващо ниското доверие в българския парламент. Също така и прозрачността на вземане на решения. Едноличното вземане на решения“, каза още Румен Радев.

Аз не съм избран, за да премълчавам истината, а за да я отстоявам. Фотосесиите не са мой патент и не съм избран, за да пригласям на правителството, отговори Радев на въпроса за напрежението между него и премиера. Не съм избран, че проблемите в България са заради липсата на диалог с правителството, каза Радев.

Според него мнозинството се отнася оскърбително към протестиращите майки, дава нелепи обяснения за своите апартаменти и не мисля, че всеки разумен човек вижда в този диалог ключа за решаването на проблемите, добави той за отношенията си с изпълнителната власт. Не може да има съглашателство, добави Радев. По думите му правителството трябва да търси диалог с българските граждани, а не диалог с президента. Радев укори управляващите, че днес те не изпълняват своята програма.
 
Президентът похвали "Визията за България" на БСП. Аз искам да обсъждам визия, решителна визия за борба с корупцията по високите етажи на властта, а не буксуваща програма, противопостави той документа на БСП на програмата на кабинета.

"Като летец, не полетът беше най-святото нещо, а следполетния разбор. Ако се е случило нещо добро за 30 секунди, после 2 часа "дисектирахме" полета. Ако нямаше грешки след анализа, оцелявахме и на следващото летене", отговори Радев на въпроса, дали ще поздрави управляващите за българското председателство на Съвета на ЕС. 

"Управляващите, и днешните и утрешните осъзнават, че няма да могат да управляват както сега. Хората започват да повишават критериите си", допълни държавният глава.

"Русия дава знаци за трупано с десетилетия недоверие към България. Но ние ще го надживеем. Русия претърпя загуби, заради отказа на България от "Южен поток", каза Радев.

"По-добре да съм проруски лидер в съчинението на самозван конспиролог, отколкото в официалните грами на Вашингтон", категоричен бе президентът.

"Благодаря на моята съпруга, че въпреки режисираните скандали тя върши много неща и стои плътно до мен. Тя организира състезание по български език, което догодина ще стане национално. Тя популяризира и кампанията "Подкрепи една мечта", по която сега децата с увреждания имат нормален бал и качествена квалификация. Тя работи и с "Българската Коледа", домове и работи със съпругите на посланиците в България. За всичко това няма и стотинка бюджет. Тя не кара и кола на НСО", завърши Румен Радев.