Когато назначавах служебното правителство, аз дадох своите кратки указания: честност, прозрачност, но и нулева толерантност към корупцията, престъпността и купения вот. Така че предполагам, че това са логични действия. Това каза пред журналисти в Пирдоп президентът Румен Радев, коментирайки рокадите в службите.

"След като се сменя една власт, а областните ръководители работят с изпълнителната власт, е логично те да се сменят. По закон трябва да се предоставят еднакви по обем и съдържание информации и към председателя на Народното събрание, и към министър-председателя, и към президента. Това изискване на закона в много от случаите не е изпълнено. И това лесно може да се докаже.

Очевидно примерът на бившия министър-председател да се крие зад отпуски и болнични се оказа твърде заразен и за неговите подчинени. Очевидно това няма как да стане без неговата благословия", коментира Радев.

По думите му абдикацията от отговорност към националната сигурност в предизвикателен за България етап от шефовете на тези служби е ясен знак, че верността им е била и е и в момента към Борисов, а не към България.

"Тук не става въпрос да се правят уволнения и рокади, става въпрос за принципи, да има прозрачност, отчетност, отговорност и нулева толерантност към престъпност, към нелоялност не към мен, не към служебния кабинет, а към България", допълни президентът.

"Трябва да има прозрачност, отчетност, отговорност и нулева толерантност към престъпност, към нелоялност към България", подчерта той. 

„Два месеца са малък период за което и да е правителство, но е важен сигналът, който се дава. Важно е да се застане на принципна позиция. Укрепване на държавността – това е, от което имаме нужда в момента.

Да се прояви държавност, да започнем да говорим и да действаме за върховенството на закона, за пресичане на злоупотреби, на кражби, за неутрализиране на натрупалото огромен ресурс задкулисие, за реално разделение на властите", каза още той.