Президентът пак удари на камък с вето

Този път несъгласието на президента бе с разпоредбите, които дублират охраната, осъществявана по Закона за Националната служба за охрана

Вътрешна комисия преодоля президентското вето върху Закона за МВР, предава "Фокус".

Законопроектът бе приет на второ четене от парламента на 11 юни и върнат за ново обсъждане от държавния глава на 22 юни.

Несъгласието на президента е с разпоредбите, които дублират охраната, осъществявана по Закона за Националната служба за охрана. Според държавния глава дублирането на функции създава условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност.

"За" повторното приемане на законопроекта гласуваха 10 народни представители, 1 "против", без "въздържали се.

Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала. Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание ветото се счита за преодоляно, ако Народното събрание приеме повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители.

Ако върнатият закон не получи необходимото мнозинство и е оспорен по принцип, той подлежи на разглеждане по реда, предвиден за обсъждане и приемане на законопроекти. Ако върнатият закон не получи необходимото мнозинство и са оспорени само отделни, като се гласуват само оспорените и свързаните с тях текстове.