С обявяването на този съвет подчертах, че той трябва да създаде блокаж на застоя в страната. Резултатите от работата му съвпадат с исторически за страната ни момент- когато българите излязоха от апатията и пропагандата. 

Това заяви президентът Румен Радев на извънреден брифинг, на който представи проект за Национален стратегически документ.

Председател на Стратегическия съвет при президента е социологът проф. Александър Маринов.

"Българите все по-често си задават въпроса "Какво трябва да направим занапред, че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа и да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза", добави той. 

"Тази порочна система сега въведе страната в дълбока криза и върна историческия часовник на България към зората на Прехода, когато много от нас тогава се учехме да говорим свободно и да имаме честни избори", каза Радев.

"Представянето на документа ще стане на три етапа. Първия - Анализ на състоянието на страната, Втори - идентифициране на причините за това състояние и трето стратегически приложения и условията за тяхната реализация", заяви той. 

"Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем само с активна воля и гражданска позиция, посочи държавният глава.

Днес ще представим само първия етап - анализ на случващото се в България. Това е задължително условие, за да разберем причините, поради които стигнахме дотук и едва тогава да градим реалистични стратегии и планове за бъдещето.

Затова е тази днешна първа част. Българите масово отхвърлят пропагандата и имат право да знаят истинското състояние на станата и да търсят алтернатива на днешната деспотия", каза той. 

"Премиерът така и не посмя да излезе от създадения то самия него илюзорен свят. Той сам заяви вчера, че България била начело на най-бързо развиващите се европейски страни. Това обаче е пропаганда", заяви Радев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!