Предсрочните парламентарни избори най-вероятно ще бъдат на 11 юли. Това заяви президентът Румен Радев след върнатия трети мандат от лидера на БСП  Корнелия Нинова.
 

"Предстоят ни много напрегнати месеци, но президентството ще бъде гарант на демокрацията и ще изпълнява конституционната си роля. Трябва да се действа отговорно и експедитивно. Моето решение е новосформираната Централна избирателна комисия (ЦИК) да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание", каза той.

"Президентската администрация работи интензивно през празниците, подготви всички необходими документи и те вече са на сайта. В 14:00 часа днес ще проведа консултации с парламентарно представените партии. На 6-и май моята комисия ще работи за проверка на съответствието на документите. На 7-и май от 9 часа ще изслушам кандидатите за ЦИК. Очаквам указът да е обнародван на 11 май", каза той. 

"Разпускам Народното събрание следващата седмица с указ и ще назнача служебно правителство. Изборите се очертава да бъдат на 11 юли", каза Радев. 

"Съставянето на служебен кабинет изисква да има в него уважавани експерти, обединени от важна цел - провеждането на честни избори и управление в трудни времена. В тази връзка ви уведомявам, че имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата, част от които изпълниха успешно мисията си в предишното назначено правителство", заяви президентът. 

Нинова пък призна, че е благодарна за отношението на държавния глава към левицата, но иска имената на хората, които Радев възнамерява да назначи, за да може Националното бюро на БСП да се произнесе.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!