Вчерашният ден бе белязан от масови протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Решението на управляващите да организират митинг в непосредствена близост бе провокация срещу гражданския мир. Това заяви на извънреден брифинг в сградата на президентството държавният глава Румен Радев. 



""Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение, не може да заблуди никого. Гневът е дълбок, трупан е с години и не може да се потиска със страх и сила.

Мафиотизацията на управлението накара свободолюбиви граждани от всички възрасти да издигнат искания за законност и основни граждански свободи, методично погазвани в последните години", подчерта той.
 
"Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да ни гледа със широко затворени очи", заяви държавният глава.

По думите му изходът от създадената ситуация е един – оставка на правителството и главния прокурор.

"Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието към двете институциите. Опитите да се задържи властта, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос, са недопустими и обречени", смята той. 

"Органите на реда да се придържат към закона. Убеден съм, че полицаите занапред няма да позволят да бъдат използвани срещу своите братя и сестри. Протестиращите да не се поддават на провокация", призова той.

"Силата е в истината, непреклонността и единението", завърши той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!