България и Румъния могат да се присъединят към Шенгенското пространство през пролетта на 2011 г., защото тогава стартират политическите разговори с Европейската комисия по отношение на присъединяването ни. Това заяви зам.-външният министър Милен Керемедчиев на конференция по въпросите за присъединяването на България към Шенгенското споразумение.

По думите на Керемедчиев в момента се водят преговори от технически характер, които ангажират страната ни да се подготви за този период. В момента тече подготовка по 10 консулства в Сърбия, Турция и Русия. През юни следващата година ще се инициират и проверки дали се работи по зададените от ЕК критерии, стана още ясно. Ако това не стане започва повторна проверка от страна на ЕК, която ще продължи половин година. 
Според  Керемедчиев стана ясно, че МВнР не е усвоило още 12,6 млн. евро по Шенгенския фонд, което било слабото звено на министерството. Сега то работи по 6 проекта. Парите за всички проекти засега са на министерството. Проектите са внесени във финансовото министерство и чакат да бъдат контрактувани. 
На въпрос дали спирането на акредитациите по ФАР няма да се отрази и на средствата, определени по Шенген, зам.-министърът заяви: “Това, че са спрени пари по ФАР, не значи, че са отнети пари по Шенген”. Ние можем да продължим да договаряме и затова няма притеснения относно подготовката ни за влизане в Шенген, каза още той. Парите, дадени за проекти, са общо 127 млн. евро, като по тях Министерството на финансите е съставило 6 проекта, Министерството на вътрешните работи – 70 и Министерството на външните работи – 6.     
Нямаме никакво забавяне по техническата подготовка за влизането ни в Шенген, работи се по план, бе категоричен Керемедчиев.
Десислава Вангелова/БЛИЦ