Проф. Б. Дуранкев в Русе: Има една магистрала към Европа и това е река Дунав

В България много се говори за магистрали, магистрали от асфалт, но всъщност има една-единствена магистрала към сърцето на Европа и това е река Дунав. Това заяви кандидатът за евродепутат и водач на листата на „Коалиция за България“ проф. Боян Дуранкев в Русе. Той е категоричен, че България и Румъния трябва да координират своите действия в ЕП, за да направят реката плавателна целогодишно, и именно това ще е първата цел на евродепутатите от коалицията. Близо 100 дни в годината река Дунав не е плавателна в Българо-румънския си участък, което засяга и двете страни.

Втората задача е свързването на река Дунав с корабостроенето и кораборемонтите. „Дълбоко сме убедени, че България може да развие този сектор на икономиката успешно, тъй като има традиции, хора, които са способни да изграждат нови мощности и в това отношение България може да дръпне напред“ категоричен бе проф. Дуранкев.

Третото изключително важно нещо за коалицията е координиране на действията с Румъния по отношение на екологията по отношение на река Дунав и дунавските области. „Ще се борим за превръщането на река Дунав в един център на Европа, както в плавателно, така и в индустриално и екологично отношение“, каза проф. Боян Дуранкев.


Развитието на регионите и в частност Дунавския регион е секторната политика, с която желае да се занимава най-младият кандидат за депутат в Европейския парламент, русенката Калина Найденова. 21-годишната дама смята, че „Коалиция за България“ е единствената сила, която може достойно да представя България и Дунавския регион в ЕС. „За мен е чест да представям Дунавския регион в Европейския парламент“ добави тя.

Представянето на кандидатите за европейски депутати на коалиция „Коалиция за България“ днес в Русе, бе на борда на кораба „Русчук“, с което бе демонстриран именно ангажимента й към Дунавската стратегия.

„Това означава друга политика на поддържане на околната среда, гарантиране на плавателността на реката и нещо, което за нас е изключително важно – Дунав като комуникация, инструмент за развитие на туризма и инструмент за комуникация между хората. Ние години наред сме си поставяли за цел, с Валери Иванов, директор на Драгажния флот в Русе, имахме среща с Румънския посланик и имаме гаранция на съседите, че ще бъдем заедно в битката за активен Дунав. Битката за този Дунав, който обичаме и искаме да бъде свързващо звено с Европа.


Това, което Дунава ни дава като усещане за перспектива е неизползвано. И днес Дунав, като източник на потенциал, като гаранция за околната среда и животинския спектър, но преди всичко като река, която дава европейско самочувствие не само на Русе но и на България“ заяви председателят на „Коалиция за България“ Румен Петков, който заема 17 място в листата. Той бе категоричен, че е особено важно България да възстанови позициите си в корабоплаването и кораборемонта. Според него държавата трябва да се заеме със съживяването на корабостроителницата в Русе, както го е направила с „Авионамс“ и други предприятия. Държавата трябва да застане на мястото си за възстановяване на корабосторителницата, за да може България заеме това място, което е имала десетилетия наред. Правим го тук, на Дунава, за да е ясно, че това е ангажимент, който не може да бъде поставян под съмнение.

Дунава е общо благо, общо бъдеще, но е преди всичко общо задължение и ангажимент ако искаме да отговорим на очакванията и на потребностите и на региона и на страната“ каза в заключение Румен Петков.