„Абсурдно е един президент да подстрекава протестиращите да атакуват институциите“. Това мнение изрази проф. Георги Близнашки в сутрешния блок на Нова ТВ и допълни: "Колкото пъти си отвори устата, толкова пъти се нарушава Конституцията. Да разделяш нацията, да ги призоваваш да атакуват институциите е абсурдно и не се е случвало досега".
 
Той предложи при промяна в Конституцията да се обсъди въпросът за промяна на начина на избиране на президента. Според него държавният глава трябва да бъде избиран от Народното събрание и да е „човек с житейски опит, който няма да се противопоставя на Конституцията“.
Той окачестви като силен политически ход плана, представен от премиера Бойко Борисов, като обясни: „Той принуди всички от протестите да се определят кой за какво се бори“.

Според проф. Близнашки страната ни има най-добрата конституция в Централна и Източна Европа, но в същото време посочи, че на фона на случващото се няма друго решение освен да се мисли за Велико Народно събрание. Винаги, когато се стигне дотам да се търси отговорност, се подема въпросът за нова Конституция и ВНС. Хайде най-сетне да създадем институции, които да потърсят отговорност на тези негодници, разграбили националното богатство", призова проф. Близнашки.

Той очаква, че още в началото на политическия сезон ще бъде готов проектът с необходимите 120 подписа и след това ще се търси мнозинство. През това време и другите партии трябва да представят своите проекти, коментира проф. Близнашки и допълни, че тайното ще стане явно.

Бившият служебен премиер предполага, че много бързо ще се развият събитията, защото след като се внесе проектът, трябва да минат два месеца и след това другите да подготвят своите проекти. В рамките на 3 месеца трябва да се насочат избори за Велико Народно събрание, посочи проф. Близнашки като допълни, че е възможно изборите за него да съвпаднат с редовните.

Той бе категоричен, че действащото правителство ще осигури ВНС. Възможно е да се стигне до служебно правителство, ако НС не е в състояние да излъчи ново правителство, но това е малко вероятно, коментира проф. Близнашки.

ВНС няма мандатност, но лично моето мнение е, че ще трябва да се действа бързо и енергично. ВНС трябва да има един хоризонт от 3-4 месеца да си свърши работата и да се разпусне, обясни проф. Близнашки, според когото всичко зависи от политическите сили, но ключът е в ръцете на БСП.