Професор Георги Близнашки даде висока оценка за Иван Гешев. По думите му концепцията на заместника на Цацаров за кандидат за главен прокурор няма фантасмагории, а стъпва на закона. Ето какво още смята Близнашки, цитиран от Нова телевизия:

Концепцията на Иван Гешев беше много приятна изненада и не навлиза в минното поле на политиката. Ако трябва да я характеризирам с две думи - реализъм и прагматизъм. Така си представям начина, по който трябва да се държи потенциалният главен прокурор. Няма фантасмагории, не влиза в полемики. Концепцията стъпва на закона, а главният прокурор е човек на закона.

Едни от най-добрите моменти в концепцията са свързани с това как да се стигне до изобличаване на хората, които се занимават с организирана престъпност и корупция.

Голямата отговорност при корупционните престъпления е на този, който иска и получава подкуп, защото като длъжностно лице от него се очаква да работи за общото благо, а не да задоволява своите користни интереси.

Лицето, което е провокирано към подкуп, се насърчава да сътрудничи на властите, за да може хората, от които зависи вземането на решения, да понесат своята отговорност. Така трябва да се разбира идеята, лансирана от кандидата за главен прокурор.

Най-хубавото в концепцията са добрите практики, които предлага да се въведат, когато става дума за организираната престъпност - служители под прикритие, сътрудничество на хора от групата.

.