Проф. Габровски разкри пред Карадайъ трите си основни цели, а от ДПС го подкрепиха за... СНИМКИ

Според лидера на ДПС проф. Габровски е прав, че ярките партийни и политически фигури биха затруднили прехода към тази нормалност

Започна срещата на проф. Николай Габровски с ДПС. Тя е част от поредицата разговори, които кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС провежда с политическите сили преди да предложи правителство в рамките на първия мандат.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Днес проф. Габровски ще разговаря само с ДПС, след като от "Продължаваме промяната" (ПП) и "Възраждане" отказаха да се видят с него.

БЛИЦ припомня, че в четвъртък кандидат-премиерът на ГЕРБ се срещна с "Демократична България" (ДБ) и БСП, но получи от тях любезни откази за подкрепа. Само със Стефан Янев постигна разбирателство, че е необходимо да бъде съставено правителство, но то трябва да има в парламента мнозинство от 160+.

"Желанието ми е като един представител на гражданското общество, отдалечен от партийни пристрастия, да помогна за един малко по-нормален тон в политическото говорене. Тон, който е твърде обострен в последните години, тон, който е непродуктивен и тон, който виждаме, в края на краищата, както виждаме, ни вкарва от избори в избори във времена, в които за България се виждат изключително важни решения.

Желанието ми, ако успеем, да изградим един екип от професионалисти, хора без ярка политическа окраска, но хора с доказан професионализъм и времена, които да могат да преведат България през тези критични, според мен, следващи месеци, да се избегне в един нов цикъл от предсрочни избори", заяви в началото на срещата проф. Габровски. 

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Вашата биография е такава, че нямате нужда от партийно-политическите противоборства, които се наложиха в последните години в страната ни. Радваме се да чуем, че на политическия терен тръгва да се търси нормалността, за това призоваваме от 2016 г." - с тези думи започна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според него проф. Габровски е прав, че ярките партийни и политически фигури биха затруднили прехода към тази нормалност.

"Виждаме на политическия терен ултиматуми и отказ за провеждане на разговори, камо ли на диалог, много сме далеч от нормалността", обърна се Карадайъ към проф. Габровски. И го поздрави, че в такава ситуация поема отговорност с личния си авторитет да допринесе за нормалността в политическата обстановка.

"Но в страната има много проблеми и, за да има кабинет, трябва да има ясна програма", категоричен бе лидерът на ДПС. Той обясни, че параметрите са ясни - парламентарна република с много широки компетенции на изпълнителната власт, с представителни правомощия на президентската институция и независима съдебна власт.

"Нормалността е аксиома, но трябва да търсим и формулите. Затова за нас е важен елемент и програмата, включително и персоналния състав", обясни Карадайъ и попита за параметрите.

Проф. Габровски обаче отново отказа да издаде имената на хората, с които разговаря за министри. "Говорим по-скоро за хора, които са известни преди всичко с професионализма и доброто си име, а не с политическите си пристрастия", уточни той.

Как да стабилизираме държавата в тези трудни и тревожни времена и да се продължи с плана за възстановяване, който буксува в момента, е първата задача, очертана от кандидатът за премиер за новото правителство.

Аксиоматично е, че трябва да се продължи в посока работещ парламент, който да си постави дори само няколко цели, да може да ги реализира в краткосрочен план, даде примерна рамка за работата на следващото правителство проф. Габровски.

Втората цел, която професорът си постави, е изтриването на петното Шенген. Третата е влизането в Еврозоната. "Нашата европейска и евро-атлантическа ориентация е не просто аксиоматична, тя е втъкана в страната", категоричен бе той.

"Ще бъдат положени всички усилия в посока промяна правомощията на главния прокурор", увери проф. Габровски.

"Много хора ползват тази тема за политическа дъвка, но малко са партиите, които правят нещо", коментира Карадайъ. И напомни, че ДПС са разписали проект за промени в конституцията и са го представили пред формациите в предишния парламент.

"Тези, които днес говорят най-много, не направиха нищо. А ние дадохме възможност за промени в конституциите. Явно за някои формации е по-важно партийно политическото експлоатиране на темата, с това вредят на държавата", обясни лидерът на ДПС.

"Кой е онзи пропуск на България след 2011 г., а най-вече в последната година и половина, за да не се случи Шенген", попита Карадайъ. И си отговори сам: "Липсата на диалог между политическите сили. Липсата на правителство и отказът от диалог по важните за България теми, водят до това".

"Трябва да положим максимум усилия по какъв начин институциите да си свършат работата, че да докараме европейските средства в България. Трябва да направим така, че да спрем обедняването на хората, да помогнем на работодателите да запазят работните места и да има сигурност в доходите. Най-големият катализатор за това са европейските средства, които стоят и чакат България", коментира Карадайъ по повод плана за възстановяване.

Той напомни, че ДПС още миналата година предлагаха да има експертен кабинет, който да работи по тези теми.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук