Има ли битка между различните поколения в БСП? На този въпрос трябваше да отговарят членовете на Столетницата професор Радослав Гайдарски и Крум Зарков в ефира на bTV. По думите им подобно противоборство няма, а спорната инициатива за 12-годишен таван за депутатите на Корнелия Нинова е поискана от самия народ, който желае промяна и младите да получат поле за изява.
„В крайна сметка тази промяна не е спорна, на пръв поглед. Тя се подкрепя от по-голямата част от партията. На миналия конгрес този въпрос бе поставен, но не мина само с няколко гласа”, каза Зарков. По думите му, не е необходимо да си народен представител, за да си полезен на народа. Мяркате е необходима, защото хората показаха ясно, че искат промяна на политическата класа, морал и лица.
Гайдарски добави, че истинските инициатори на тази инициатива са хората отдолу. „Омръзнали сме на хората, да се явяваме непрестанно по телевизорите едни и същи лица. Да не си депутат даже е здравословно. За да може човек да стои отстрани и да погледне как вървят нещата”, каза още той.

Професор Гайдарски също изрази учудване от изказванията, че някои хора трябва да са професионални депутати. „Ако избираме тези хора отново и отново, те ще си изкарат целия живот като депутати, а професията депутат е сладка работа”, каза още той.
Като се въведе тавана от 12 години, ще се спре практиката на една малка групичка хора постоянно да се търсят мандати, с които те да бъдат кандидатирани, и ще се даде път на младите.

Зарков на свой ред изрази силната си увереност, че това решение ще бъде одобрено, защото от това партията има нужда.
Зарков също добави, че прекият избори на председател на партията ще го свободи от влиянието на така наречените конгресни лъвове. Тази практика вече е приета от всички социалистически партии в Европа.
 
Говорейки за обвиненията по адрес на БСП относно енергийните проекти и спирането на еврофондовете, Зарков каза, че държавата е загубила не от самите проекти, а от решението те да не бъдат реализирани. Що се отнася до еврофондовете, Станишев по време на своето управление е успял да свърши своята работа и в последствие плащанията по тях да бъдат възстановени. Говорейки за КТБ, Зарков припомни, че все още никой не знае как точно е фалирала тази банка.
 
На свой ред Гайдарски каза, че реформите на здравния министър Петър Москов са били балони, които са се пукнали веднага с идването на новия министър Илко Семерджиев. По думите му, взимането на отпечатъци било най-голямата глупост на Москов.
Зарков коментира дали ще има протегната ръка към АБВ няма да има. „Има протегната ръка към българските граждани с нашата програма. Отнасяме се към тях с уважение, но нищо повече от това”, каза още той.