Проф. Гечев: Да се прегърнем с хора, които работеха срещу БСП, за да им осигурим водачески места? Социалистите няма да го приемат

На Бузлуджа трябва да се чуе гласът на Българската социалистическа партия – фалшивите гласове, ако обичат, да се оттеглят, заяви знаковият социалист

„Да се обединяваме с кого? Има хора, които излязоха от БСП по собствена воля. И не само излязоха, те много години наред и в поредица от избори работеха срещу БСП, бяха ни конкуренти на изборите. Техните изказвания по медиите бяха изключително остри и неприемливи от гледна точка на това, че бяха наши бивши другари.

И сега да се прегърнем с тези, които работеха срещу БСП? Да им осигурим места като водачи на листи на БСП? Да се прегърнем на Бузлуджа и заедно да изиграем едно общо хоро на поляната? Това ще породи сериозно напрежение не само в София, но най-вече в малките населени места, където хората се познават и се знае кой срещу кого е работил“.

Това заяви проф. Румен Гечев, член на Националния съвет на БСП в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ в разговора за бъдещето на лявото у нас.

Самият той призна, че ще се въздържи да отиде този път на Бузлуджа, тъй като не виждал с кого ще играя там хоро.

За думите на Мая Манолова: „Г-жа Манолова беше в БСП и то на много високи позиции, премина през други партии, след като и тя, и други бивши колеги от БСП имаха доста остри изказвания по отношение на партията.

Кой е изпаднал в хипноза, не знам, но явно други са изпаднали в хипноза, тъй като взеха по 38-40 гласа на изборите и сега искат под хипноза да влязат обратно в БСП. Въпросът е дали БСП ще се поддаде на тази психотерапия“, коментира проф. Румен Гечев и добави:

„Поне аз мисля, че трябва са сме внимателни при подбора на кадрите, които са предали веднъж идеята, връщат се обратно - по Устава това е възможно, но една година има карантинен период, в който те могат да лепят афиши за изборите, но не могат да участват.

И са добре дошли, има достатъчно лепило, ще трябва плакати да се лепят следващата година. Но никъде по света няма такъв филм – риеш срещу партията си 5.6 или 10 години и накрая идваш, прегръщаш се на Бузлуджа и в единен строй тръгвате към изборите“.

„На Бузлуджа трябва да се чуе гласът на БСП, а фалшивите гласове, ако обичат, да се оттеглят“, заяви знаковият социалист.

„Парламентът е в насипно състояние - всеки срещу всеки. Основни парламентарни групи се намират в тежко политическо състояние – да се прави правителство в тази обстановка, е направо престъпление“, коментира Румен Гечев политическата обстановка у нас.

По думите му право на ръководството на парламентарната група на БСП е да реши за третия мандат, но според него в това състояние на разделение на управлението, БСП не трябва да поема ангажименти за съставяне на правителство.

„Може би ще има някакви краткосрочни позитиви за определени хора от временното ръководство. Но този парламент, според мнението на експерти и граждани на България е изчерпан, така че няма какво толкова да губим време, да се изчака месец август и да се отива на избори“, добави социалистът.

За предложената от ПП-ДБ декларация: „Кой ще ги приеме тези закони? Трябва мнозинство. Ако имаше такова мнозинство – можеше да се направи правителство. Значи, не може да се направи правителство, но ще се съберат хора да правят закони?“, реагира проф. Румен Гечев.

По думите му проблемът не е в законите - общо взето българските закони са добри, но те не се изпълняват.

„При това трагично състояние на българската правораздавателна система, на държавните институции – каквито и нови закони да се приемат, те няма да доведат до конкретни резултати. Освен това е ясно, че партията на Промяната иска да печели време, правят ПР акции преди изборите“, добави социалистът.