Успех на новия министър, длъжни сме да му гласуваме доверие и сме длъжни да признаем, че успехът му ще бъде наш успех и неуспеха му ще бъде общ. Това каза в предаването на Канал 3  "Беновска пита" проф. Михаил Константинов.

"Той не е специалист в тясната област, но е администратор и се надяваме, че може да въведе ред в тази хаотична система, която съществува.

Има погрешно мислене сред хората и ако средностатистически човек бъде попитан за какво става въпрос по отношение на кризата, той ще отговори, че искат от язовир Белмекен да прехвърлят вода в язовир Студена. От язовир Белмекен физически няма как да се вземе вода.

Идеята е от канала, който захранва този язовир да се прехвърли вода в канала, който захранва Бели Искър и от Бели Искър по т.нар. рилски водопровод през 3 ВЕЦ-а да дойде водата до София. 

Този тръбопровод работи в момента и София получава 20% от водата си от там. Но ако я транслирме към квартал Изток на Перник, ще останем с 20 на 100 по-малко вода" каза проф. Константинов. 

Той допълни, че идеята сега е да се захрани язовир Бели Искър, който има тежък проблем, защото там стената е в много лошо техническо състояние. Язовирът е на височина от 1900 метра, което е огромна денивелация и ако нещо стане наводнение в ред селища. 

Затова съзнателно се поддържа ниско ниво, ако нещо стане.

"Това се знае и често се обследва този язовир, но той трябва сериозно да се ремонтира. Натискът на стената е от 15 млн. тона вода.

Тя е била строена пред 40те години с тогавашни материали, а освен това там има проблеми със земетръсните норми и едно тежко земетресение в района може да компрометира стената.

На 2000 метра е студено и може да има проблем с реверсивния канал и да замръзнат водата и съоръженията. Затова моментално трябва да започне преглед на съоръженията и да се види дали може да се разчита на тях", допълни Константинов.

"От десетки години е ясно, че трябва да се ремонтира язовир Бели Искър , а в началото на века е имало планове. По-добре да бием камбаната и да е било напразно, отколкото да ни се стовари на главите. 

Нека това е повод да си оправим язовир Бели Искър. Това не е работа за 1-2 месеца. Това е работа за 2-3 години. Аз мисля, че цялата водна система на България трябва коренно да се реформира, защото съвсем скоро няма да имаме вода.", допълни той.