Шамарите трябва да се раздават с думи и политически оценки. Това направи и Брюксел на два пъти тази седмица. Това, което видяхме и чухме, е, че България е орезилена.

Европа отдавна вижда и разбира, но вече е готова и да действа“, каза проф. Атанас Семов по повод еврорезолюцията.

Според него трябва да се притесняваме най-много от констатацията за рецидив.

„България 14 години е в ЕС, 14 години получава доклади от ЕК с ясни и конкретни критики и не е направила почти нищо. Това е най-тревожната констатация в доклада“, смята конституционният съдия.

„В този смисъл докладът трябва да се чете като насърчаващ българската нетърпимост. Той не може да реши проблемите в България, но може много ясно да насърчи решаването им“, на мнение е Атанас Семов.

„В правосъдната система на България работят изключително много качествени и почтени хора, но има и такива, които правят всичко възможно тя да е спъната в някои случаи. Това са проблеми, които Брюксел вижда и на които поставя съвършено ясната диагноза – несъвместими с европейската ценностна система“, коментира още Семов.

„Резолюцията на Европейския парламент е едновременно шамар и надежда – подкрепа за европейската нормалност в България и е време да се върнем към нея“, заключи той.