Проф. Шаренкова: Дипломацията на Радев е висш пилотаж! Притежава класата на ген. Любен Гоцев

Проф. Светлана Шаренкова изпрати любопитен коментар до БЛИЦ по повод външната политика на президента Румен Радев. Публикуваме го без редакторска намеса.

Правителството ни организира среща на функционери на ЕС с турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Варна. Актуални остават въпросите дали такава отговорна среща е добре подготвена, дали сега е точният момент за такава визита, дали има нужната координация с президента Румен Радев, който по конституция ни представлява в международните отношения. Защото известно от историята и практиката е, че синхронът в дипломацията е задължително условие за успеха в такава ключова мисия.
 




Президентът Радев се утвърди във външната политика – владее свободно чужди езици, внушава по офицерски доверие и респект, и най-важното –негово верую е, че външна ни политика се изработва в София и отстоява навън. Премиерът трябва да се замисли, че докато страната ни затъва в проблеми, той не бива да гледа само навън. От икономическия ръст се ползва елитът, но народът продължава да живее в бедност, ширят се престъпност, корупция, контрабанда. Премиерът твърди, че България е лидер на региона, но дали е така? Успешно посредничим между ЕС и Турция, но не забравяме ли не по-важна мисия - да изградим мост между ЕС и Русия, особено че сме в юбилейната 140-а годишнина от освобождението ни от турско робство. Наблюдаваме все по-задълбочаващите се връзки на Турция с Русия, да не изпаднем в положение утре Анкара да ни посредничи с Москва.

България беше лидер на Балканите преди 1989-а, когато държавата се ръководеше от Тодор Живков, а във Външно работеха професионалисти от мащаба на Иван Башев, Петър Младенов, Любен Гоцев, Иван Ганев, Любомир Шопов, Димитър Костов и десетки други. Тогава България имаше отлични отношения със съседите, включително с членуващите в НАТО, беше мотор на собствени мирни инициативи, утвърждаваше се като енергиен и технологичен център, развиваше равностойни и прагматични отношения с държави от всички региони и геополитически блокове, бяхме 28-и в света по развитие. Тогава успешно утвърждавахме авторитета си, дипломацията ни пазеше доброто име на държавата в сложни кризисни ситуации, благодарение на тях България не изпадна в изолация при обвиненията срещу България за атентата срещу папата, по случая Георги Марков. А при ГЕРБ под ръководството на Румяна Желева, Николай Младенов, на подсъдимите Даниел Митов и Христо Ангеличин родната дипломация ни вкара в интрига срещу сънародничката ни Ирина Бокова, която имаше всички шансове да оглави ООН. Дипломацията е висш пилотаж, а талантите в тази област у нас, уви, са на изчезване след няколко масови чистки, включително и срещу тези посланици, които си отидоха, посочени с пръст, че са служили в разузнаването, тоест бранили са съвестно и професионално националната ни сигурност в рамките на закона, каквато е практиката по цял свят.  Дипломацията не е като играта на карти – аз на тебе, ти на мене, шмекеруване на дребно, а ако трябва – и пълен пас…Дипломацията е висш пилотаж!
 
Проф. Светлана Шаренкова