Спецзвеното в прокуратурата за борба със злоупотреби с европейски фондове е недоволно от контролните органи в България, които подават сигнали за злоупотреби с европари. Това стана ясно днес след среща в прокуратурата между министърът по европейските въпроси Гергана Паси, главният прокурор Борис Велчев и ръководителят на спецзвеното към прокуратурата Маргарита Попова, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Попова разкритикува българските контролни органи, че от там не идвали добри анализи и така било трудно да се работи. Според думите на ръководителя на спецзвеното търпението на прокуратурата е свършило и тя иска контролните органи да заработят.
"Искаме от българските служби да получаваме сигнали за нарушения, категорична е Маргарита Попова. Въпреки недоволството, което тя изрази към контролните органи днес спецзвеното към прокуратурата получи добра оценка от министър Гергана Паси, която изрази радост, че именно папката с положителния доклад на ЕК стои най-отгоре на бюрото на спецотдела в прокуратурата. Министърът по европейските въпроси благодари на магистратите, МВР и ДАНС, но заяви, че следващите месеци ще са много важни за още резултати. Когато се работи със смесени екипи много важен е и контролният механизъм в изпълнителните агенции, категорична беше министър Гергана Паси.
От 2005 до 2008 година са започнали 53 дела по злоупотреби с европейски фондове. За последните три месеца 23 дела са внесени в съда от спецзвеното, а прокуратурата общо е внесла 34 дела. Цифрите през последните месеци сочат нагоре и това Маргарита Попова отчете като свършена работа. Миналата седмица са разпоредени 28 дела по САПАРД и Леонардо Да Винчи да се прехвърлят към спецзвеното, въпреки че дознателите и прокурорите са недостатъчно като бройка, те се справяли с делата за злоупотреби. "Нещата наистина започнаха вече да се разследват, категорична беше ръководителката на спецзвеното Маргарита Попова. / Милан Николов, БЛИЦ