Приеха промени в Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки по време на днешното заседание на кабинета "Борисов-3", съобщиха от МС. 

С тях подзаконовата нормативна уредба се привежда в съответствие с измененията и допълненията в ЗОП, които са в сила от 1 януари 2020 г. Основната част от промените са свързани с прилагането на централизираната национална платформа при възлагане на обществените поръчки. 

Според ЗОП, при използване на платформата, основна част от документите, свързани с възлагане на обществени поръчки, се публикуват едновременно в Регистъра на обществените поръчки и на профила на купувача. В правилника са определени сроковете, в които възложителите са задължени да ги публикуват.

Направени са промени в правилата за подаване на заявления и оферти, за работа на комисиите, за провеждане на процедурата конкурс за проект, както и при събирането на оферти с обява.
гласуване
Всички действия по оценяването и класирането на офертите и проектите, изготвянето на протоколи, доклади и решения и тяхното публикуване и изпращане на кандидатите и участниците ще се извършва чрез платформата. Това ще облекчи и значително ще ускори процеса по възлагане на обществени поръчки.

За улеснение на стопанските субекти са предвидени две изключения от правилото за криптиране на документи за участие в процедурите. Първото се отнася до заявленията за включване в квалификационна система и в динамична система за покупки, тъй като те са постоянно отворени за участие. Второто изключение е за прилагането на т.нар. "обратен ред" при открита процедура и публично състезание - при този ред техническото и ценовото предложение се криптират и отварят едновременно.

Прецизирани са функциите на Агенцията по обществени поръчки в съответствие с последните изменения в Закона за обществени поръчки (ЗОП). Измененията засягат съдържанието и поддържането на списъка на стопанските субекти с нарушения, детайлизиране на събирането и обобщаването на информация за осъществяване на мониторинг на обществените поръчки и контрола чрез случаен избор.

За целите на изготвянето и изпращането на доклад до Европейската комисия от мониторинга на обществените поръчки в страната е предвидено възложителите и компетентните органи да изпращат на АОП, ежегодно: до 1 март, обобщена информация за предходната календарна година, със съдържание съгласно списък, приложение към Правилника.

Така задължените лица ще имат предварителна яснота за изискваната информация и възможността да я събират, обобщават и анализират своевременно. Предвидените изменения в контрола чрез случаен избор не променят по същество неговия обхват или начин на извършване. Те са свързани с прилагането на платформата от възложителите и в тази връзка - с необходимостта от прецизиране на разпоредбите за достъпа до част от определените за проверка документи.

Приемането на тези промени ще осигури необходимите нормативни предпоставки за използване на централизираната платформа и по-нататъшното развитие на процеса по въвеждане на изцяло електронно възлагане на обществените поръчки, уверяват от МС.