Проверките на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” в Държавен фонд „Земеделие” продължават и демотивират служителите. Това каза министърът на земеделието Валери Цветанов. Директорът на ДФ "Земеделие" Атанас Кънчев заяви, че проверка се извършва на 1028 проекти по САПАРД, от общо 3000, като може да се открият нови пропуски и нарушения.
Общо 597 са проектите по САПАРД, по които е спряно финансирането и общата им стойност е 253 млн. лева, съобщи още Атанас Кънчев. Цветанов и Кънчев бяха изслушани от парламентарната подкомисия по усвояване на еврофондовете. На въпрос на депутата от БНД  Лидия Шулева дали проверките на ГДБОП са сигнал за наличие на организирана престъпност във фонда, Цветанов заяви, че служителите не са престъпници и спецакциите на полицаите ги стресират. Основен проблем във ведомството е сложността на системата за управление на европарите, както и лошата комуникация между отделните звена, твърди Валери Димитров, председател на Сметната палата.
Бивши и настоящи министри и заместник-министри, депутати, лидерът на парламентарно представена политическа партия - Пламен Юруков, областни управители, директори на регионални дирекции на ДФ "Земеделие" са замесени в източването на средства по САПАРД, заяви пред журналисти в парламента независимият депутат и председател на партия "Ред, законност и справедливост" /РЗС/ Яне Янев. Според него досегашният директор на фонда Димитър Тадаръков също "не е толкова чист". Той обеща до десет дни да бъдат осветлени взаимовръзките на много хора от висшите етажи на властта, замесени в източването на пари по проекти от САПАРД. Това щяла да направи работната комисия към парламентарната комисия по земеделие, решението за сформирането на която е било взето вчера. Янев обяви, че до момента истински одит в ДФ "Земеделие" не е правен. Има много въпросителни и проблеми около поръчаните досега ревизии във фонда, уточни депутатът. Той щял да внесе сигнал  до комисията за борба с корупцията за проверка на имотите на Пламен Юруков.  /БЛИЦ