След като депутатите от парламентарната вътрешна комисия направиха проверка за начина на използване на СРС-та в МВР и ДАНС, сега ще направят същото в Прокуратурата, Следствието и Съда. Председателят на комисията Минчо Спасов съобщи, че ще бъде направена проверка, в която ще участва и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет с оглед на информацията, че за СРС-та са били похарчени 94 млн. лв.
Ръководството на комисията запозна останалите депутатите с резултатите от проверката в ДАНС миналата седмица. Констатирахме, че информационното дело "Галерия" е образувано заради изтичане на класифицирана информация от ДАНС в медиите. Искането за използването на СРС и разпечатки на телефонни разговори е било с оглед оперативните интереси, обясни Спасов. По думите му, то е разпоредено от председателя на Агенцията Петко Сертов. Според Спасов е обезпокоителна практиката да се дават само устни заповеди за започване на дела. Депутатите са решили да ускорят процедурата по сформирането на специализиран орган, който да упражнява парламентарен контрол върху ДАНС и да има право да се запознава и с конкретни дела. Според Спасов Агенцията не бива да се занимава с дела извън обсега на националната сигурност.
Елиана Масева от ДСБ посочи, че подслушваните журналисти са над 10. Тя обаче уточни, че не е видяла пълния списък и не може да назове имена, защото информационното дело не е приключило.
Колегата й Атанас Атанасов отново настоя Петко Сертов да подаде оставка.
Камелия Цветанова, БЛИЦ