Започва проверка на обществената поръчка за ремонт на път по програма "Регионално развитие", спечелена от обединението "Билд консулт", в което участват двама депутати, съобщиха от строителното министерство, ръководител на европрограмата на обща стойност 1,6 млрд. евро.
Както "24 часа" писа, сдружението, в което влизат едноименната фирма и "Технострой инженеринг 99", в края на миналата година е сключило договор с община Кърджали. "Билд консулт" е собственост на депутата от ДПС Юнал Тасим, а във втората 33% има народният представител от левицата Стоян Проданов.
От строителното министерство обясниха, че по спечеления проект управляващият орган по европрограмата
ще извърши проверка на място в Кърджали.
Ще се прегледат детайлно всички аспекти - процедури, дейности, документация на проекта. Експертите ще проследят и за евентуални нарушения и нередности, казаха още от ведомството.
Обектът е четвъртокласният път Кърджали - Опълченско - Дъждино - Пепелище, на който предстои да се извърши ремонт. Договорът за 669 180 лв. с ДДС със сдружението "Билд консулт", което печели конкурса на община Кърджали, е сключен на 12 декември 2008 г., съобщиха от министерството. Предстои подписване на контракт и за строителен надзор. Затова, а и заради зимния сезон по проекта още не са започнали работа. Така че проверката ще се извършва на процедурите по поръчката и проекта за строителство.
От програма "Регионално развитие" напомнят, че според изискванията на закона възложителят, в случая община Кърджали, следи да не се допуска конфликт на интереси. Експертите уточняват изрично, че законът изисква управляващите на дружествата -кандидати в конкурсите, да декларират липсата на конфликт на интереси. Освен това в Наказателния кодекс са предвидени санкции за деклариране на неверни данни.
В деня, в който подписва договора с община Кърджали, обединението сключва контракт и със земеделското министерство за ремонт на селски път в община Крумовград. Заради тази обществена поръчка
бе подаден сигнал в комисията срещу корупцията в парламента. Очаква се тази седмица тя да я разгледа. Жалбата първоначално бе стигнала до вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева. От думите й стана ясно, че земеделското министерство също ще провери случая. Засега реакция от там няма. Преди това по тази процедура се произнесе и Комисията за защита на конкуренцията и становището й е, че няма нарушение.
Пред "24 часа" Проданов обясни, че обединението с фирмата на Тасим е създадено, тъй като "Технострой инженереинг 99" има капацитет. Управителят й подкрепил "Билд консулт", за да отговори на критериите за такъв. Самият Проданов не знаел за процедурите. Според депутатите в печеленето им няма конфликт на интереси. Те спазили и правилника на парламента, който им забранява да участват в ръководството на компании.
Фирмата, в която е Проданов, има опит и в усвояването на пари по САПАРД. През 2007 г. тя е сключила договор с община Карнобат за ремонт на 3 улици. Проектът е завършен през април 2008 г. и по него са платени 2,2 млн. лв. "Технострой инженеринг" за последните 4 г. е спечелила поръчки за 34 млн. /БЛИЦ