Актьори от трупата на свищовското читалище приветстваха с възгласа "Аве, цезар!" кмета на Община-Троян Минко Акимов, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Ловеч. Знаменателното събитие се разигра по време на церемонията по закриването на тазгодишния археологически сезон в древната римска крепост Состра край троянското с. Ломец днес.
Преди това градоначалникът от ГЕРБ получи символичния ключ на 1754-годишно антично селище, а театралите самодейци от крайдунавския град представиха в доспехи на римски легионери спектакъла "Атилана", смес от исторически диалози, текстове от Йордан Радичков и танци в ритъма на техно-музика. Със стрелба с лък и с изпълнения на троянския Общински младежки духов оркестър с мажоретки изненадаха още организаторите Община -Троян, Ротари клуб-Троян и троянският Музей на занаятите своите гости, сред които бяха губернаторката на Ловеч Сурай Велиева и зам.-шефът на НИМ и археолог д-р Иван Христов.
От фиестата обаче така и не стана ясно за колко пари и каква точно работа е свършена в "Состра" този археологически сезон. Д-р Иван Христов отказа коментар с мотива, че му предстои спешно пътуване по посока на Старосел. Запознати признаха с недомлъвки, че през 2008-а усилията били насочени най-вече към надграждане и консервация на източните стени, и на северната кула на крепостта. Загадка останаха и целите, и задачите на екипа на д-р Иван Христов за догодина. /Гергана Димитрова, БЛИЦ