Министър-председателят Кирил Петков е на посещение в Скопие. В състава на българската делегация са министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. 

В Скопие премиерът Кирил Петков се среща с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски - само ден след встъпването му в длъжност.

След избора Петков поздрави Ковачевски и обяви, че се надява на нов конструктивен диалог и разбирателство в интерес на двустранните отношения. Очакванията на северно-македонският премиер са за разговор за бъдещето, за проекти, които означават по-добър живот за гражданите на двете страни, свързани с икономиката, инфраструктурата, образованието и иновациите.

След официалната си среща премиерите на двете страни дадоха брифинг за акредитираните журналисти. Двамата се ръкуваха за официалните снимки. 

Ковачевски приветства своя гост и българската делегация. "Искам да изкажа своето задоволство от разговора със своя колега Кирил Петков. Започвам работата си като премиер на Северна Македония като една от първите ми задачи ще е да защитя нашите интереси", заяви Ковачевски.

Той изтъкна, че България е първата, която признава независимостта на своята съседка Македония и вече 30 години двете страни живеят в разбирателство и добросъседство: "Това са две близки държави, а македонците и българите са два близки приятелски народа.

Днес с премиера Петков се доворихме, че България ще произнася оттук нататък цялото име - Република Северна Македония, а не само Северна Македония. Това са еднакво валидни имена, но РСМ е дългото име, което ние искаме да се използва".

Димитър Ковачевски изтъкна, че ще бъде финализиран договорът за погранично сътрудничество 2022-2023. Целта е да се отворят връзките между двете съседни държави. На 25 януари ще има среща на работни групи, които ще работят заедно върху въпроси, касаещи взаимен интерес.

"Още веднъж искам да благодаря на господин Петков, който ме поздрави за избирането ми за премиер и е мой пръв официален гост", отбеляза македонският домакин.

Българският премиер благодари на Димитър Ковачевски и заяви: "Днес имахме един наистина много добър и приятелски разговор. Аз съм много щастлив да кажа, че оттук нататък добросъседството ще се измерва в реални, постигнати стъпки и резултати. Искам да поздравя и министрите на транспорта от двете правителства. Ние ясно заявяваме днес, че линията София-Скопие ще бъде реалност. До 60 дни тази линия ще бъде работеща".

"И аз искам да благодаря на моя приятел - от сегашното запознанство, че и двамата сме много въодушевени от скоростта, с която се движим. Хубавата новина е, че следващата среща ще бъде на 25 януари и всяка седмица оттук нататък една от работните групи ще се срещат. Добросъседството вече има вече реални резултати, на ниво бизнес и работа, а не само на политическо ниво".

"Днес това, което ние направихме като реален напредък, беше фокусът върху реалната работа и точния календар в следващите няколко месеца. Фокусираме се върху всичките възможности за обогатяване на нашите взаимоотношения. Като цяло мога да ви уверя, че днес съм голям оптимист за съвместните ни действия и вярвам, че резултатите ще бъдат отчитани на седмична база и те ще бъдат видени в най-скоро време", отговори Петков на журналистически въпрос.

На свой ред северномакедонският премиер заяви, че не вижда проблем с "македонския език", защото България е признала Македония заедно с нейната Конституция. Историята ще е на втори план, на преден план ще е изграждането на добри отношения, както и постигане на договор с България и първи стъпки за членството ни в ЕС. Ковачевски изтъкна също, че македонският език е признат от ООН и другите съответни международни организации. 

"С премиера Петков разговаряхме за създаването на работни групи в областта на инфраструктурата, икономиката, интеграцията, образованието и културата. Това са области, които засягат и двата народа, особено младите хора", каза още Димитър Ковачевски и отбеляза, че с Кирил Петков са се договорили за по-интензивен обмен на студенти. 

Петков отбеляза на свой ред, че ежеседмичните срещи на различните комисии ще решават и текущи въпроси, и такива, които изискват по-дълъг срок за обсъждане и решаване.

"Много ясно искам да кажа - в нашия договор за добросъседство имаме много ясна дефиниция за езика. България уважава и наистина сме много горди, че бяхме първата страна, която призна независимостта на Северна Македония и едновременно с това ние абсолютно уважаваме самоопределянето на всички граждани в Северна Македония.

Оттук нататък се надявам, че когато сме сложили историческата комисия да бъде в рамките на пет комисии, дори въпросите, които не са съвсем изяснени, ще бъдат в една среда на диалог, в среда на конструктивни действия. Оттук нататък добросъседството ще има различна дефиниция от това, което е имала сега".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!