Настоявам за бързо наказание на убийците на студента Стоян Балтов. Това заяви президентът Георги Първанов след срещата, на която беше обсъден статутът на Студентски град.
Трябва да бъде направен анализ на причините, довели до този трагичен инцидент. Това обаче не трябва да се разбира като натиск върху съдебната система, каза президентът. Според него има над 150 заведения от типа на стриптийз барове и казина с денонощен режим на работа, където може би се извършват и други непозволени от закона действия. Необходима е много бърза проверка и системен контрол, които включват санкции и отнемане на лицензи. За тази цел ще се увеличи капацитетът на полицията в Студентски град, посочи държавният глава.

“Говорил съм вече с вътрешния министър Михаил Миков, за да се намери терен за изграждането на ново районно полицейско управление, ще се вкара и жандармерията”, допълни Първанов. 

По думите на Първанов Студентски град не е това, което е бил и което трябва да бъде. “Предложих още преди време да се приеме специален закон, който да регламентира статута на Студентски град. Подкрепям исканията на ректорите за закон, който да спре реституционните претенции на територията на Студентски град, Ще настоявам да се направи проверка на досегашния реституционен процес с оглед на това дали има извършвани нарушения или не. Ако има такива, да бъдат дадени на прокуратурата. Има имоти, които се ползват не по предназначение, добави Първанов.
 
За това трябва да намерим виновниците и да предприемем мерки срещу евентуални бъдещи такива инциденти. Обществото не трябва да страда от амнезия. Неслучайно го казвам, това е името на дискотеката и трябва да знае, че всички виновни ще си получат заслуженото. Аз мога да поема ангажимента само да изисквам и не мога да си позволя повече от това, посочи още държавният глава. 

С 6 пъти повече се е увеличил полицейският капацитет в Студентски град, заяви главният комисар на Седмо РПУ ПетърНеделчев. По думите му започват засилени ежедневни проверки на заведенията и законността на обектите, които са разположени в Студентски град. Кметът на район Студентски Димитър Дилчев е изпратил писмо на всички заведения в студентски град да му предоставят документацията, с която им се разрешава да работят денонощно. По думите му до 1 февруари те трябва да предоставят наличната документация. Ако не, ще им се въведе работно време до 23 часа. 

Ще се създаде и експертна група, която до месец и половина ще подготви мерки за действие за подобряването на безопасността в Студентски град. Тя ще включва представители на университетите, както и студенти.

Според ректора на УНСС Борислав Борисов в Студентски град има безогледна реституция и строителство, довело до неугледен вид на обществото. Една тухла не е поставена, но за сметка на това изникнаха заведения и търговски комплекси, които нямат нищо общо с живота на студентите, бе категоричен Борисов. Той каза, че на срещата с президента е поставил въпроса дали студентите искат библиотеки или дискотеки, което обаче трябвало да се приеме образно казано, а не алтернативно.

Главният архитект на София Петър Диков заяви, че и държавата, и общината, ВУЗ-овете, студентите, собствениците на заведения и имоти имат отношение към инцидента с убития студент. Според него е необходим цялостен план на Студентски град, да не се отдават повече имоти на висшите на висшите училище на фирми, както и по-нататъшна строителна забрана върху територията на Студентски град. По думите му част от заведенията са собственост на ВУЗ-овете, като призова “да изгоним търговците от храма”. На срещата е бил поставен въпросът за адресната регистрация, защото в момента не може да има контрол в Студентски град и не е известно кои са постоянно живеещите там и кои са "пришълци". Десислава Вангелова/БЛИЦ