Българското правителство е взело адекватни изпреварващи мерки срещу последиците от финансовата криза. Това заяви президентът Георги Първанов по време на Седмата среща на върха на държавните и правителствените ръководители на сраните от Азиатско-европейския форум в Пекин. Той допълни, че на този етап не е необходимо българският кабинет да прави повече и че обществото не бива да се поддава на „паникьорски настроения”.
„Дългосрочната политика за справяне с последиците от световната финансова криза трябва да намери израз в бюджета за 2009 година”, каза още президентът Първанов. „При очаквания удар и спад при ръста на брутния вътрешен продукт, има страни, при който ръста ще бъде около нулата. При България очевидно няма да е така, но ще има удар, който трябва да бъде омекотен”, уточни президентът, цитиран от Дарик радио.

Според Първанов участниците на срещата на върха в Пекин са се обединили около тезата, че са необходими действия по укрепване на международните финансови институции, които очевидно не са били достатъчно ефективни в прогнозирането и предотвратяването на финансовата криза. „Необходимостта от прозрачност за разлика от редица подходи досега и строг контрол – това звучеше от почти всяко изказване. Това изненадва на фона на досегашната политика”, коментира Първанов. Съществува необходимост от запазване на реалния сектор, защото тук се очаква индиректния удар, както за редица европейски страни, така може би и за България, допълни държавният глава и уточни още, че диалога на срещата е много конструктивен. /БЛИЦ