Българският президент Георги Първанов заяви, че България твърдо подкрепя европейската перспектива на Молдова и ще съдейства, както и досега, всячески, за постигане на европейската й интеграция. По покана на молдовския си колега Владимир Воронин президентът Георги Първанов е на държавно посещение в Република Молдова.
Георги Първанов подчерта, че подкрепата ни за европейската интеграция на Молдова е не само защото България оценява необходимостта от продължаване на процеса на разширяването на ЕС, но и защото споделя позитивната оценка на европейските институции за реалния напредък на страната.
От своя страна президентът Владимир Воронин изрази удовлетворението си от подкрепата на България в диалога на Молдова с ЕС. Той изтъкна, че Молдова би желала в мандата за преговори по новото й споразумение с ЕС да намерят отражение четири въпроса - признаване на европейската й перспектива и предлагането й на статут на асоцииран член, либерализацията на визовия режим, предоставянето на помощ за развитие на сътрудничеството в редица области, както и преговори и перспектива за споразумение за свободна търговия с ЕС.
Георги Първанов разговаря “на четири очи” с Владимир Воронин, след което бяха проведени пленарни разговори на официалните делегации на двете страни.
Двамата президенти направиха размяна на държавни отличия като Георги Първанов получи "Орден на Републиката", а Владимир Воронин - орден "Стара планина" с лента.
След края на срещата българският президент положи венец на паметника на Стефан Велики.
По-късно държавният глава присъства на работен обяд, даден от министър-председателя на Молдова Зинаида Гречанъй.
През втория ден от посещението президентите на България и Молдова ще посетят гр. Тараклия. В присъствието на двамата държавни глави ще се проведе церемония по наименуването на Тараклийския държавен университет на името на митрополит Григорий Цамблак.
В делегацията на държавния глава са народни представители, секретари на президента. /БЛИЦ