Би било добре изборите за евродепутати и тези за Народно събрание да бъдат на една дата, но доколко това е възможно и необходимо ще преценят народните представители. Това каза президентът Георги Първанов след участието си в научната конференция "Стефан Стамболов - духовен и политически лидер: съвременни измерения".
Първанов не отговори дали би назначил двата вида изобри в един ден. Нека да видим как ще завършат парламентарните инициативи, посочи той. Припомняме, че за момента най-силни застъпници на идеята за избори "2 в 1" са НДСВ. Те внесоха предложения за промени в Конституцията, които да позволят едновременното провеждане на изборите за европейски и национален парламент. Коалиционните партньори БСП и ДПС са против идеята. Президентът Първанов обаче подкрепи НДСВ и също се обяви за една дата за двата избора.

Държавният глава не коментира и очаквания доклад от ЕК за страната ни.  Във връзка с отправените критики от страна на президента към Закона за отбраната и възможността да наложи вето над него, Първанов заяви, че бележките му са отразени в „един конструктивен диалог. Повече щял да коментира, когато законът бъде окончателно приет.  /БЛИЦ