С официална церемония на площад "Св. Александър Невски" българският президент Георги Първанов посрещна арменския си колега Серж Саркисян.
Президентът Саркисян проведе среща на “четири очи” с българския държавен глава, последвана от разговори на двете официални делегации.
В присъствието на президентите на България и Армения бяха подписани Протокол за намерения между Министерството на културата на Република Армения и Министерството на културата на Република България за организирането и провеждането на Дни на българската култура в Армения през 2009 г. и Дни на арменската култура в България през 2010 г., Работна програма за периода 2009-2014 г. в изпълнение на Меморандума за разбирателство между Съвета за гражданска служба на Република Армения и МДААР на Република България, Протокол за внасяне на промени в „Спогодбата между Република Армения и Република България за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществото”, подписана в София на 10.04. 1995 г. и Спогодба между Националния архив на Армения и Държавна агенция „Архиви” на Република България за сътрудничество в областта на архивното дело и беше валидирана пощенска марка.
В програмата на президента Саркисян са предвидени работен обяд с министър-председателя Сергей Станишев и среща с председателя на Народното събрание Георги Пирински.
Президентите на България и Армения ще присъстват на концерт, организиран от посолството на Армения.
Българският президент ще бъде домакин на официална вечеря в чест на президента Серж Саркисян.
През втория ден от посещението президентите Георги Първанов и Серж Саркисян ще участват в откриването на българо-арменски бизнес форум.
В присъствието на държавните глави на България и Армения в Галерията за чуждестранно изкуство ще бъде открита изложба на Сергей Параджанов. /БЛИЦ