Президентът Георги Първанов, първата дама Зорка Първанова и премиерът Сергей Станишев се поклониха днес на гроба на Николай Добрев. Първанов и Станишев положиха цветя пред паметната плоча на Добрев в гробищния парк в Гоце Делчев, а после изпиха по чаша вино, щракна Булфото.
Днес се навършват 10 години от кончината на Добрев.

Николай Добрев е роден на 19 октомври 1947 година в Неврокоп, днес Гоце Делчев. През 1991 година става народен представител и член на Висшия съвет на БСП. От 1994 година е член на Изпълнителното му бюро и председател на парламентарната Комисия по национална сигурност. Той става министър на вътрешните работи в правителството на Жан Виденов, след като предшественикът му Любомир Начев подава оставка в резултат на медиен скандал.

Николай Добрев играе важна роля по време на политическата криза в началото на 1997 година. На 8 януари парламентарната група на БСП му възлага да състави ново правителство и на 28 януари той официално получава мандат за това от президента Петър Стоянов, но след споразумение с опозицията на 4 февруари се отказва от него. С това той дава възможност за провеждане на предсрочни парламентарни избори и слага край на продължителните масови протести срещу управлението на социалистите. За много от редовите членове на БСП Добрев е виновен за това, че предава доброволно властта в ръцете на Съюза на демократичните сили и не позволява на партията да довърши мандата си.

Николай Добрев умира от рак на 17 април 1999 година в София и е погребан в Гоце Делчев. На негово име е учредена награда за млад политик от БСП.

През 2005 г. синът му Кирил Добрев е избран за народен представител от Коалиция за България, където БСП е основен партньор. /БЛИЦ