България може да издържи 90-100 дни при ограничен режим на газоподаването, заяви президентът Георги Първанов след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Държавният глава определи кризата като безпрецедентна за цяла Европа. Според него са нужни конструктивни решения. По думите на президента в момента ежедневно се подават 4 млн. куб. метра газ. Той заяви, че е направено всичко необходимо, за да няма режим на тока у нас.

Засега е направен точен енергиен баланс. За в бъдеще се търсят възможности да се разширява сега съществуващото хранилище в Чирен, както и създаване на междусистемна газова връзка Комотини-Димитровград, където евентуално ще влиза газ от Узбекистан, Азербайджан и Египет, обясни Първанов. Тази връзка е 70 км. Президентът не изключи възможността тя да бъде изградена с държавни пари и пари от ЕС, има вариант тя да бъде изградена и чрез публично-частно партньорство. Според президента така ще има максимална диверсификация.

Освен това е обсъждано да бъде използван втечнен газ от терминал, който се намира на гръцка територия. Президентът очерта три варианта, за да се избегне газовата криза – това са Южен поток, Комотини-Димитровград и посоченият терминал. Първанов подчерта, че това са мерки само в средносрочен план. Президентът не коментира какво ще стане в дългосрочен план. Една от идеите, освен пускането на 3 блок на АЕЦ Козлодуй, е и пускането в експлоатация на ТЕЦ Бобов дол, където по думите на Георги Първанов има добри възможности за електропроизводство.

Първанов заяви, че разчита не само на морална подкрепа от ЕС, а и на финансови средства, които да бъдат отпуснати от там. Той допълни, че вчера премиерът Сергей Станишев е провел разговор с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, в който българският министър-председател е настоял за възстановяване незабавно доставките на газ, както и за мониторинг върху тези доставки. Според президента “Булгаргаз” трябва незабавно да предприеме мерки, включително и по съдебен ред, за да се потърси отговорност от виновниците.

Амбицията е да има обща позиция на страните-членки на ЕС, заяви Първанов. В момента ние не сме в енергийна криза, каза държавният глава. Но попита какво би се случило, ако проблемът продължи 2-3 месеца.

Веднага след него лидерът на ДСБ Иван Костов заяви също, че срещата е била ползотворна и конструктивна, но са се получили разногласия. Костов подчерта, че Русия използва сила да определи по-високи цени на газа си за Украйна. Според него ЕС и Русия трябва да договорят единни цени на природния газ. Той пожела също така да се потърси отговорност на международните служби, които не са уведомили за спирането на газа. Българското правителство трябва да застане зад българските граждани и фирми, е становището на обединената опозиция.
Милан Николов, Десислава Вангелова, БЛИЦ