Президентът Георги Първанов заяви, че все още не са извършени някои от мерките за подобряване на грижите за деца в домовете. Подобни мерки бяха набелязани в план преди една година на дискусия в Русе.
Проблемите на децата в домовете обсъждат на дискусия в момента представители на държавните институции, общините и неправителствените организации, съобщи БНР.
Държавният глава заяви, че все още не е започнал изграждането на седем нови дома за деца, за които са отпуснати 8 млн. лв. Той добави, че не вижда промяна и в набелязаната мярка за подобряване на статуса на социалните работници. Според него заплащането на работниците в домовете не трябва да се обвързва с броя на настанените деца, защото така персоналът няма мотивация да работи за търсене на алтернативна грижа за децата.
Държавният глава отправи критики към депутатите, че все още не са приели новия Семеен кодекс. Той предложи спорните текстове за съжителството без брак да се отделят, за да не се блокира приемането на предложението за улеснено осиновяване на изоставените деца.

Социалният министър Емилия Масларова коментира, че намалява броя на децата, настанени в домовете и отбеляза, че за годишната издръжка на оставено дете се отделят по 6 хил. лв.
Директорът на Дом „Надежда” в Русе Мария Йорданова предложи да се осигури денонощна медицинска грижа за децата в институциите. /БЛИЦ