Партия ГЕРБ се „атакитизира”, заяви президентът Георги Първанов. Държавният глава коментира изказването на столичния кмет Бойко Борисов, според когото президентът и премиерът са лансирали тезата, че ДПС трябва да остане във властта, за да няма етническа нестабилност.
Смея да кажа, че се набива в очите вече една тенденция ГЕРБ да се атакизира. Това е за мен трудно обяснимо, защото ДПС може да бъде критикувана: за много политики, за административни и други отношения, за поведението на нейното ръководство, така, както трябва да бъде атакувана..., критикувана и БСП, и НДСВ, но нека да се критикуваме политически. Нека да търсим конкретните измерения на всяка политика, да ги оспорваме, да вадим алтернативата и да не си позволяваме етнизация на политическия живот.
За пореден път столичният кмет се изказва неподготвен. Той изрича поредната лъжа по мой адрес. По-важното е, че той се опитва да решава един много сложен въпрос: така, както направи с македонския език, така се захваща и с етническата проблематика. Първо, аз такива изказвания нямам. Второ, което е по-важно, етническият модел, тази концепция беше измислена преди аз, премиерът Станишев, кметът Борисов, да влезем в политиката, преди дори, ако щете, ДПС да се появи на политическата сцена, а става дума за една система от неписани правила, която всяка една от основните партии и лидери стремели са се да спазват. Най-важното от тези правила е да не се етнизира политическият дебат, особено по време на избори. Г-н Борисов нарушава това правило по един недопустим начин и аз бих искал да му обърна специално внимание, че етническите пожари се гасят много трудно. /БНР