Бизнесменът Людмил Стойков е спонсорирал кандидат-президентската кампания на Георги Първанов през 2006 година с общо 50 000 лева чрез две от дружествата си "Еврометал" и "Ладимекс". Всяка от двете фирми е дарила по 25 000 лева при таван за дарение от 30 000 за всяка отделна фирма.
Това се вижда от справката на дарителите, публикувана в сайта на държавния глава. Документът показва още, че дарителите физически и юридически лица са осигурили общо за кампанията 1 540 000 лева. Съотношението от средствата, събрани от физически лица и фирми, е почти равно. Фирмите спонсори са 47 на брой, максималният размер дарение от 30 000 лева са направили 13 от тях. ВС на БСП също е дарил за Първанов 30 000 лева. Този отчет президентът е представил след изборната кампания и на Сметната палата, информират от прессекретариата на държавния глава.
Моят щаб е отчел до последния лев, до последната стотинка всяко едно дарение след предварителна проверка на дарителите, е заявил президентът Георги Първанов на Консултативния съвет по национална сигурност. Отговорите на държавния глава по отправените към него 4 въпроса от депутата от НДСВ и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов са следните:


"Твърдя, че моят щаб е отчел до последния лев, до последната стотинка всяко едно дарение след предварителна проверка на дарителите. Проверка, разбира се, в рамките на закона. Г-н Сертов ще каже имаме ли право да ползваме службите, за да проверяваме по друг начин дарителите. В закона пише: дали има държавно, общинско, дали има чуждестранно участие - в съответния процент. Това е проверено. Никой не може да предполага, че някой от дарителите се е занимавал и с нередна, несвойствена дейност - дали тя е престъпление или не, това съдът ще докаже, аз не мога да коментирам. Впрочем, въпросът с много по-голяма сила трябва да бъде поставен на тогавашното правителство, и тук сме хора, които имат отношение към тогавашното управление, защото това е станало в един друг период, преди изборите. Значи тогава нещо не ни е работила системата за контрол.

Първият въпрос: “Дали са участвали в кампанията господата Николов и Стойков?” Отговорих: Николов не, по никакъв начин. Не съм го и виждал. Стойков съм го виждал по време на предизборната кампания на публично мероприятие.

Втори въпрос: “Считате ли поддържането на връзка с тези лица, участието в публични прояви на техни фирми, дори след образуването на досъдебни производства срещу тях, за добра управленска практика?”

Вие имате предвид вероятно откриването на новия цех на "Стомана индъстри". Може да се запознаете по-подробно, г-н Спасов - близо 100% това е собственост на мощна гръцка фирма, един от лидерите в производство на стомана в Европа и в световен мащаб. Лицето Стойков не присъства по никакъв начин.

Впрочем, представители на Вашата парламентарна група там имаше повече от всички други, и правилно. Аз казах, че това е оценка за водещото място на гръцките инвеститори в българските условия, и държа на тази теза. Мисля, че присъствието на всеки един от нас, двама -трима министри, половин дузина депутати беше знак именно в тази посока.

Трето, дали съм имал “телефонни разговори с уличените лица по време на престоя им в ареста и след това?” Категорично не. Даже смятам за безумен подобен слух. Как си представяте държавният глава да вдигне телефона и да търси контакт с някой, който е в ареста? Това е..., моля Ви, който Ви е внушил подобно нещо или се опитва да го направи, му кажете, че е смешно.

Дали ще изляза с “ясна позиция по темата и послание към съдебната власт, ръководството, което назначавате Вие?” Първо, за съдебната власт, недейте казва, че аз назначавам ръководството, защото има Висш съдебен съвет, който е формиран по квоти, знаете на какъв признак, и към който президентът няма никакво отношение. Нямам и един представител на президентската институция, за разлика от други власти.

Не мога да си позволя да се намесвам в работата на съдебната власт, но искрено се надявам, че тя бързо и ефективно ще си свърши работата и този, който е извършил престъпление, да си получи заслуженото. Но всяко публично послание ще означава просто намеса в съдебната власт.

И накрая, връщайки се към така наречения доклад - вижте, тук има действително тежки обвинения към институциите. Обърнете внимание - за тези лица се говори, че имат близки връзки с настоящото българско правителство. В съпътстващото писмо на г-н Брюнер се съдържа внушението, че има влиятелни сили в българското правителство или в българските държавни служби, които нямат интерес да бъде наказано което и да е лице.

Това не е емоция, това е въпрос на държавническа, на национална чест. Ако има такива неща, трябва да бъдат показани и безкомпромисно политически да бъдат отстранени, заклеймени, а съдебно вече, надявам се, да си получат също заслуженото. Но, ако няма такова нещо, извинявайте, всеки един от нас, няма значение дали сме в управлението или в опозиция, трябва да реагира много категорично.

Опитайте се да си представите коя е тази европейска държава, на която институциите ще оставят без последствие подобно обвинение, независимо дали е стара членка или нова?

Аз съм го казал днес и с това приключвам - ние трябва да дадем много ясни гаранции за това, че парите на европейците ще отидат по предназначение, прозрачно, чисто. Ние трябва да подобрим ефективността на взаимодействието с ОЛАФ и с европейските ни приятели. Това е без съмнение, без алтернатива. И тъкмо заради това, за този подобрен климат и ефективно взаимодействие ние обаче трябва честно да си поставим нещата”, е заявил държавният глава, съобщиха от прессекретариата му. /БЛИЦ