Президентът Георги Първанов се срещна с председателя на македонския парламент Трайко Веляновски, който е на посещение у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
В разговора си с Трайко Веляновски българският президент изтъкна, че България ще продължи да подкрепя Република Македония в усилията за реализация на евроатлантическите й перспективи, в контекста на подкрепата на България към страните от Западните Балкани. Георги Първанов подчерта, че завършването на интеграционните процеси в Европа има стабилизиращ ефект върху региона на Югоизточна Европа и че освен моралната и политическа подкрепа, Македония може да разчита и на експертна помощ от страна на българската държава.
По отношение на стремежа на Република Македония за пълноправно членство в НАТО, Георги Първанов посочи, че подкрепата на българската държава за кандидатурата на Македония е била заявявана неведнъж и ще бъде потвърдена на предстоящата среща в Страсбург.
Трайко Веляновски изрази пред Георги Първанов удовлетворението си от проведената работна визита в България. Той подчерта, че Македония високо оценява принципната българска подкрепа за евроатлантическата интеграция на своята страна.
Георги Първанов и Трайко Веляновски взаимно споделиха виждането, че негативните ефекти от световната финансова криза надхвърлят способностите за преодоляването им от отделните държави, което налага обмислянето на общ регионален подход, който да бъде подкрепен и от Европейския съюз.
По време на срещата бяха обсъдени и въпроси на двустранните отношения, като Георги Първанов и Трайко Веляновски се обединиха около тезата, че интензивният политически диалог спомага за укрепването на двустранните икономически отношения.
/БЛИЦ