Надявам се народните представители да проявят благоразумие и да приемат предложението за избори 2 в 1, тъй като в противен случай България ще бъде единствената страна членка на ЕС, в която изборите ще бъдат в два различни дни. Това заяви в Пловдив народният представител от НДСВ д-р Антония Първанова.
Първанова посочи, че в по-голямата част от страните-членки на ЕС местните избори се провеждат заедно с вота за Европарламент, а има и случаи, когато едновременно са изборите за президент и за Европарламент. “Щом останалите 26 страни могат да се справят, аз не виждам основание България да е единствената, в която това да не се случи”, коментира тя. Според нея, твърдението на политиците, че българският избирател ще се обърка е обида към избирателите. От провеждането на избори 2 в 1 ще се спестят средства, които могат да се насочат към фонд “Ин-витро” например.
В Пловдив д-р Първанова, която е заместник-председател на парламентарната здравна комисия, подкрепи националната инициатива на козметичната фирма “Роза Импекс” за подпомагане на 36 български двойки с репродуктивни проблеми. Кампанията е с мото “За още едно българче” и фирмата ще предостави 150 000 лева от продажбата на своите козметични продукти за зачеване. Управителят на фирмата Димитър Георгиев призова колегите си бизнесмени да се включат. Инициативата на бизнеса изпреварва за пореден път бюрократичното мислене на държавата, която отлага старта на обществения фонд “Ин витро”, коментира д-р Първанова. Фондът е към министъра на здравеопазването, но има опити за политическа намеса в структурирането му – предлага се вместо управителен и административен съвет, директорът еднолично да се разпорежда със средствата в него. “Порочна е практиката партиите, които управляват, да искат да участват във фондовете за разпределение на пари”, коментира д-р Първанова. За календарната 2009 г. Фонд “Ин витро” разполага общо с 20 милиона лева. От тях 10 милиона са от държавния бюджет, а останалите са от излишъка от миналата година. Антония Първанова съобщи, че икономическият екип на НДСВ ще инициира законодателни промени за облекчаване на бизнеса, в случай че дарението е осъществено предварително.
Димана Тодорова, БЛИЦ