Първо в БЛИЦ! Бареков с отворено писмо до Лозан Панов заради визитата на Лаура Кьовеши

Евродепутатът Николай Бареков изпрати отворено писмо до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Поводът е визитата на главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния Лаура Кьовеши в България. Вижте писмото без редакторска намеса:

До
 
Лозан Панов,
председател на Върховния касационен съд (ВКС)
 
 
 
Уважаеми г-н Панов,
 
Обръщам се към Вас по повод форума с участието на Лаура Кьовеши и предвид сериозните обществени настроения и опасения, че сте се замесили в политическите борби в България, както и че сте взели страна в предизборната кампания, като сте станали слуга на една олигархична формация, спонсорирана от обвиняем от българската прокуратура, който в най-скоро време ще бъде и подсъдим във вашия съд. Както добре знаете, императивна норма на закона гласи, че при осъществяване на Вашата дейност е недопустимо да  извършвате политическа дейност, както и да членувате в организации или да извършвате дейности, които засягат независимостта Ви.
 
За да опровергаете тези обществени настроения спрямо Вас и Вашата олигархична зависимост, ще трябва да ме поканите като модератор на Вашето събитие, какъвто аз съм готов да бъда в качеството ми на европейски депутат, радетел за реформи в съдебната система и борец срещу несправедливостите в българското правосъдие и в частност в българския съд. Автор съм на десетки антикорупционни сигнали за министри, премиери и президенти, които лично като гражданин съм внесъл в Главна прокуратура. Аз съм сериозно изключение в българската политика и в публичния живот на страната, защото съм заложил живота и репутацията си, сезирайки прокуратурата за кражби на милиони от български олигарси и политици. Аз бях осъден от Вашия съд да заплатя обезщетение на обвиняеми олигарси и доказани грабители на държавно имущество, само защото съм ги обидил и те са се почувствали емоционално засегнати от моите думи и действия.
 
На предстоящия форум, който ще се проведе на 16 март, ще задам публично въпроси към Вас и към г-жа Кьовеши за връзките на българския съд с мафията и за публичното взимане от Вас на страна в спора между честен гражданин като мен и подсъдими във Вашия съд и обвинени преди това от прокуратурата български олигарси и политици. Настоявам да бъда редом с Вас като модератор и като колега на г-жа Моника Маковей, която е член заедно с мен на Изпълнителното бюро на Европейските консерватори и реформисти. За разлика от Вас, г-н Панов, който взимате видимо участие в предизборните войни между българските политици и олигарси, аз оставам гражданин, който не участва в изборите и в ежбите на политическите актьори и техните задкулисни режисьори.  
 
Възниква въпросът защо не организирахте това събитие във ведомственото ви кафе-ресторант, а използвате за него сградата на най-независимата власт – съдебната. Цапате с Вашата политическа боя, имаща цветове на дъгата, това събитие, защо? Приветствам факта, че сте отправили покана за събитието към неправителствени организации, но няма как да не отбележа обстоятелството, че поканите са адресирани единствено до т.н. "соросоидни" НПО, които са авангард в дейността на КП „Да, България”. С учудване констатирам факта, че покана не е изпратена до активните европейски депутати, както и до активни граждани с позиция по въпроса за борбата с корупцията като мен, доказали позицията си с действия, включително десетки сигнали в архивите на българската прокуратура, под които стои моят подпис. Изнесъл съм безспорни факти за извършени корупционни сделки от редица министри, президента Росен Плевнелиев, както и за Вашия икономически ментор и обвиняем олигарх г-н Иво Прокопиев.    
                                                       
С уважение,
Николай Бареков, член на Европейския парламент и член на
групата на Изпълнителното бюро на групата на Европейските
консерватори и реформисти