Профилът на негласуващия българин е различен – от хора, които не откриват своя кандидат в листите до такива, които са гневни на политическата система. Това обясни в специалното предизборно студио на bTV психологът Пламен Димитров.

Относно избирателната активност към 16:30 ч. – 27%, по данни на екзитпола на агенция „Маркет Линкс“, Димитров заяви, че е рано и очаква в по-късните следобедни часове ситуацията да се промени.

„България е в дълбока криза. Негласуващите не са хомогенна група. Ние 30 г. открояваме поне три големи сегмента. Днес резервоарът, най-големият източник на промяна, на развитие е тази група, която живее градивно, съзидателно и до този етап не са участвали“, коментира Димитров.

Психологът призова гласоподавателите да упражнят правото си на вот, така че в Народното събрание да влязат мислещи държавници. Според него причините за отказ да се пусне бюлетина са различни. 

По думите му голяма част от хората, които не отиват да урните смятат, че нямат представителство. Те обикновено са образовани и с добър стандарт на живот. Друга голяма група, които не гласуват са гневните и разочарованите.

„Те критикуват на маса, в хола или пред екраните, днес е време и те да изразят своята воля, дори да има участници в изборите, които не им харесват. Гласувайки тази сутрин, аз видях, че това отнема нищожно време“, коментира психологът.