Позицията на Чехия ще отслабне в председателството на ЕС, заради падането на правителството. Това заяви на пресконференция чешкият посланик у нас Мартин Клепетко. По неговите думи това си е чисто психологически проблем.

Дясно-центристкото правителство на Мирек Тополанек подаде оставка след като загуби вота на недоверие в долната камара на 24 март, след петия вот на недоверие на опозиционната социалдемократическа партия. „Все пак вие ни биете по вотове на недоверие“, каза дипломатът. 
К
лепетко обясни, че в парламента управляващата коалиция е разполагала със 100 гласа и по принцип всички решения досега са се вземали с гласовете и на депутати от опозицията. На вота на недоверие обаче е имало четирима депутати от коалиция, които са гласували срещу мнозинството. 
По думите на съветника на посланика у нас Ярослав Камас в Чехия, както и в България се е възприела погрешно оставката на Тополанек. „Правителството падна не заради финансовата криза, опозицията искаше да го свали отдавна. Това беше изненада за нас, никой не е очаквал това да се случи“, разказа Камас. 
По думите на Клепетко още от 1993 година крехкия баланс между управляващи и опозиция си е традиция в страната му.
„Това не е катастрофално за страната ни. Случвало се е и на други държави”, коментира Клепетко. Не се очакват трудности България, заради политическите проблеми на Чехия, допълни Клепетко. Той каза още, че за този момент не се очаква комунистическата партия в Чехия да влезе в управлението на страната, но до няколко години може и това да стане.
Десислава Вангелова/БЛИЦ