В Европейския парламент другата седмица ще бъде гласувана петиция срещу изграждането на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле, предупреди евродепутатът Ангел Джамбазки, пише "Труд". 

Пред Нова телевизия той заяви, че на този етап няма да посочи кой стои зад това предателство на българските интереси и каза, че всичко ще стане ясно след няколко дни, когато ще се проведе вотът в Комисията по петициите.

Източници на „Труд“ от Брюксел обаче разкриват, че подписката е придвижена от представителя на „Демократична България“ Радан Кънев. Той е и член на Комисията по петициите в ЕП.

След последните евроизбори Кънев на практика зае мястото на Светослав Малинов, който умишлено не се яви на гласуването на пакета „Мобилност“, за чието отхвърляне не достигнаха два гласа. Така Малинов предаде интересите на целия български транспортен бранш. Последствията от това ще са фалити на български превозвачи и загуба на работа на хиляди шофьори.

Със сегашните си действия срещу АМ „Струма“ подобен саботаж прави и Радан Кънев – заради действията му изграждането на аутобана може да се забави. Ще продължат да загиват хора в сегашния тесен пътен участък, който е сред най-смъртоносните в страната.

Освен това държавата ни ще трябва да връща 2 милиарда лева на Брюксел заради закъснението на строежа на магистралата, която е част от Паневропейския транспортен коридор номер 4, свързващ Германия и Гърция.

В момента Радан Кънев слугува и на коалиционните си партньори - „зелените“, които от години опитват да стопират изграждането на аутобана в опит да обслужат швейцарски интереси.

Преди няколко години чрез лобиране те успяха да вкарат в изпълнението на проекта швейцарския консорциум „Амберг“, който трябваше да направи идеен план за изграждането на 16-километров тунел срещу 2.5 милиона лева. Този вариант се оказа опасен и българското правителство избра друг, като преди това договорът на консорциума бе прекратен.

Оттогава „зелените“ не спират с атаките срещу АМ „Струма“, които сега пренасят в ЕП чрез Радан Кънев.
 
Петицията
 
Петицията, която ще бъде гласувана идната седмица, отлежава в Брюксел от 2018 година, но със съдействието на Радан Кънев наскоро е задвижена.

Зад подписката са организациите от коалицията „За да остане природа в България“. Преди повече от година тя е внесена от Димитър Василев-Велин. Самият той има бизнес интереси в района на Кресна – в село Влахи управлява така нареченото Училище за природа, което навремето е създадено основно с европари.

Освен дългогодишен „екоактивист“, Велин е и учредител на политическа партия „Зелените“, която сега се нарича „Зелено движение“. Тя е едно с коалицията „За да остане природа в България“.

Неправителствените „екоорганизации“ от това обединение получават милиони от Брюксел за изпълнение на проекти в сферата на опазването на околната среда, които са със съмнителна полза. В същото време представителите на тези НПО са и неизменни кандидати на всички видове избори в последните години.

А докато се правят на безпартийни граждани, хората от „За да остане природа в България“ блокират десетки инвестиционни проекти, част от които са от национално значение. Заради тази дейност на „еколозите“ загубите за икономиката ни са стотици милиони лева.

Сред мишените на „зелените“ е и АМ „Струма“, която по план трябваше да е готова преди повече от 10 години.

„Природозащитниците“ манипулират, че пътната артерия ще унищожи природата в Кресненското дефиле.

Сега тази клевета се разпространява в Европейския парламент от Радан Кънев, който очевидно вече е основният проводник на антибългарските политики на „еколозите“ в Брюксел.

Според източниците на „Труд“ през последните дни Кънев не спира да агитира всички членове на Европейската народна партия, които са в Комисията по петициите, да подкрепят подписката на „природозащитниците“. Основен помощник на евродепутата в кампанията е Зарица Георгиева Динкова, която е негов акредитиран сътрудник в Брюксел.

По-известна у нас като Зарица Георгиева, тя е сред водещите активисти на „зелените“. В момента е член на Националния съвет на „Зелено движение“, а доскоро бе и съпредседател на партията. Георгиева е и кандидат за депутат на последните парламентарни избори.

Според информацията напъните на евродепутата и сътрудничката му може да са дали резултат и членовете на ЕНП в Комисията по петициите вече да са убедени, че като гласуват „за“ попдиската, ще защитят българските и европейските интереси. Всъщност е точно обратното.
 
Казусът „Струма“
 
Според сегашния проект или така нареченият „източен вариант“, в района на Кресненското дефиле АМ „Струма“ се разделя на две - в посока Гърция ще минава през пролома, като опасният съществуващ участък от международния път Е-79 ще бъде ремонтиран и разширен.

Към София ще се пътува от изток през Кресненското плато. По този начин трафикът през дефилето ще спадне с поне с 50%, като се очаква и катастрофите да намалеят драстично. В момента маршрутът през Кресненското дефиле е сред най-смъртоносните в България.

Източният вариант е избран, след като отпада идеята за 16-километровия тунел. Именно за мегасъоръжението лобират „еколозите“, но идеята е отхвърлена от специалистите.

Доводите на експертите са, че това е най-сеизмичната зона в страната, в която е било най-силното земетресение в историята на България – 7.8 по скалата на Рихтер през 1904 г.

Друг много сериозен аргумент срещу тунела е, че скалите в района са с повишена естествена радиоактивност. Между 5 и 10 милиона тона ще е изкопаната радиоактивна скална маса, която трябва да бъде депонирана в близост до строителните дейности - тоест в хабитатите на защитените видове, които „зелените“ уж бранят.

Огромен проблеме и високата цена на съоръжението – над 1 милиард евро, като поддръжката му ще струва около 50 милиона евро годишно.

Всичките тези и още доводи дават основание на българската държава да избере по-бързия, евтин, екологичен и не застрашаващ човешкото здраве „източен вариант“. За него е извършена екологична оценка, която е обжалвана от „зелените“.

Миналата година съдът окончателно отхвърля жалбите им, а процедурите, предшестващи изграждането са в ход, като трасето трябва да е готово след 5 години.

След като всичките им атаки срещу Лот 3.2 са блокирани в България от съда и правителството, сега на „природозащитниците“ им остава само един вариант - да излъжат европейските институции. Ако успеят, подадената на 9 август апликационна форма за еврофинансиране, ще бъде отхвърлена.

Така страната ни ще трябва да даде от джоба на данъкоплатците близо 800 милиона лева за довършването на магистрала „Струма“, вместо тези средства да отидат за други важни инфраструктурни проекти. Отделно ще има и последствия – България ще изпусне срока за завършването на аутобана и ще връща на Брюксел парите и за останалите участъци, което е близо 2 милиарда лева.

Очевидно това е основната мисия на Радан Кънев в ЕК – да саботира собствената си страна. Оказва се, че няколко хиляди български гласоподаватели са изпратили в Брюксел „евродепутат“, който работи срещу интересите на България.