Президентът Румен Радев направи първи коментар по повод изнесения от прокуратурата запис на разговор между него и командира на Военно-въздушните сили (ВВС) ген.-майор Цанко Стойков. Държавният глава коментира казуса в Техническия университет в Габрово.

"За съжаление, вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия - "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията", като ги употреби като медийна сензация в запитването си до КС, а в последствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха", заяви президентът.

"Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и с водят без оглед на средствата. Както виждате, тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост. Защото от независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България", допълни Радев.

Радева с невероятен коментар за СРС-тата с президента

БЛИЦ припомня, че разследване, при което са използвани специални разузнавателни средства (СРС) и е записан разговорът между двамата, е станало причина главният прокурор Иван Гешев да се обърне към Конституционния съд (КС).

Преди дни Гешев поиска тълкуване на текст от конституцията, който засяга имунитета на президента срещу наказателно преследване.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!