Големият парадокс е, че колкото повече време президентът дава на партиите, за да открият пресечни точки помежду си, толкова повече те се раздалечават. Това заяви в ефира на Нова тв Евелина Славкова, социолог от „Тренд“.

„Когато дойде моментът след следващите предсрочни избори да преговарят и да направят кабинет, толкова по-трудно ще могат да обяснят на хората защо трябва да престъпят червените линии и да се обединят“, добави тя.

„Ние виждаме една перманентна политическа кампания. Тази през септември беше нищо на фона на това, което виждаме през октомври и ноември. Те говорят на своя електорат. Никой не се опитва да намери баланс и пресечни точки“, каза Славкова.

Смятам, че вероятността да отидем на предсрочни избори е много по-голяма и това го твърдя от 3-и октомври, след изказванията на Кирил Петков и Асен Василев“, заяви тя.

По думите й бившите коалиционни партньори от 47-то НС гледат интересите си. Затова са били заедно и преди това и те са могли да изкарат и още време, ако не са били свалени.

„Това, което наблюдавахме през тези месеци показва, че това бяха политически формации, за които разводът беше начертан. Те са крайно различни в много аспекти“, каза тя.

Според нея все пак има шанс отново да има годеж между бившите коалиционни партньори.

„Политиката до голяма степен е иронична. Искам обаче да коментираме това, което вчера се случи, защото това бе невъобразим скандал. Промените в изборното законодателство поставят големия казус за доверието на българите в произвеждането на избори. Това, което чухме вчера от трибуната, беше най-големият скандал. Политическите формации излъчват посланието, че ще се отива на избори, защото се захващат именно с тези промени на прима виста. Това, което чухме, с даване на кодове, с кражба на избори и т.н. – това са послания, които резонират много силно в обществото“, каза тя.

Кабинет на малцинството е невъзможен. Той трябва да бъде гласуван най-напред. Защо ГЕРБ да не отиде отново на избори, за да си затвърди позициите, вместо да подкрепя кабинет на малцинството на ПП, който да им вкара автогол. Защо да ги подкрепят?“, запита Славкова.

По думите й изборите ще бъдат през март най-вероятно.

Отдавна съм отписала ДБ. Всички сме съсредоточени върху третият мандат, който да реши ситуацията. Това обаче няма да стане“, каза тя и добави, че президентът и ДБ вече са имали конфликт за Украйна и, ако Радев даде именно на тях мандат, то сякаш легитимира позицията им.

"От друга страна имаме БВ. Да дадеш на партия с 12 депутата в тази обтегната политическа ситуация възможността да се опита да състави кабинет, е малко несериозно. Тук има още един елемент. Това е бивш служебен премиер на Радев. Ясна е дистанцията между тях. Президентът не си позволи по никакъв начин да потупа по рамото Стефан Янев и да го легитимира. Защо му е на президентът да даде мандата на видно дистанциран от неговия кръг вече човек, на есен да отидем на предсрочен вот и хората да гласуват за Янев, защото си мислят, че Радев го подкрепя", запита тя.

Според нея най-вероятният сюжет е мандатът да отиде отново при БСП. „Това ще е към избирателите на Столетницата, а не жест към Нинова“, категорична бе тя.

По думите й никой в парламента в момента не може да състави кабинет. „Ако ГЕРБ и ПП не се разберат, то няма кой да направи каквото и да е в този парламент“, каза тя.

По думите й към момента изглежда, че ще има същите резултати при вот през март, като този на 2-и октомври. „Не мисля, че ще има безкрайна разлика. Ако има машинно и хартиено гласуване, това може да окаже влияние, но не драматично“, завърши тя.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук