Има дати в нашата история, които ни зареждат с вяра и оптимизъм. Те изпълват сърцата ни с гордост. Такава е дата 6 май - Ден на храбростта и празник на българската армия. На този светъл празник - Гергьовден, нашият народ засвидетелства признателност към своята армия. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по време на военния парад, който се провежда в момента в центъра на столицата.
"Днес ние свеждаме глави пред подвига на воините, дали живота си за свободата на отечеството, както и на тези загинали зад граница. Изказваме уважение към нашите ветерани и към хората с пагони, които защитават родината', каза още президентът.

"Завидна е храбростта на нашите държавници, които казаха, че трябва да имаме силна българска армия", подчерта Радев и допълни: "Мирът през последните десетилетия се дължи на българските сержанти, офицери и войници, които въпреки всичко не се отклониха от своето призвание - да бранят родината".

"За жалост през последните десетилетие ролята и значението на военните ни сили бяха подценявани. Затова днес българската армия е малка като личен състав, но и тревожно неокомплектована в много отношения. Дълги години се водеше безсмислен спор - "Дали да влагаме в собствените си военни сили?". Но усложненото геополитическо състояние сложи тока на тази абсурдна дилема", отсече президентът, който каза още: "2016 година беше повратна в отношението към българските сили, когато парламентът гласува важни промени".

"Призовавам политиците да се опират по-често на военната експертиза, защото не ние политиците ще рискуваме живота си на земята, в морето и в небето, а хората в пагони. Нашата мисъл трябва да е за тях", призна с емоционален тон в гласа президентът. 

"Уважаеми военни, знам колко трудна и рискова е вашата дейност, но ви благодаря, че отстоявате каузата България", обърна се Радев към армията ми.

 

 

 

 

 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!