Радев каза горчивата истина за офертите за заместващи изтребители

Те са само две, но цената никак няма да се хареса, заяви държавният глава

"До момента има само две оферти за заместваща платформа на българските изтребители МиГ-29 и цената никак няма да се хареса на народните представители", обяви президентът Румен Радев. Той подчерта, че получените оферти са само тези, въпреки многократните му настоявания на най-високо политическо ниво към редица държави, както и след множество писма и настоявания от Министерството на отбраната.

"През месец март миналата година срещата на върха на НАТО в Брюксел аз поставих открито пред всички съюзници - на американския президент Байдън и на други лидери от НАТО искане за предоставяне на помощ - изтребители втора ръка, така че ние да запълним тази празнина от евентуалното спиране на експлоатация на самолетите МиГ-29 до получаване и въвеждане в оперативна експлоатация на Ф-16", заяви президентът.

Държавният глава коментира, че така наречените триъгълни сделки за въоръжение не решават проблема с охраната на българското въздушно пространство. Той призова следващият парламент и правителство да направят всичко възможно българските летци да имат съвременни изтребители:

"Не да ги чакаме не знам вече колко години, защото партиите и парламентът трябва да изпълняват законите, които са приели, а там ясно пише в закона за отбраната и въоръжените сили, че българската армия охранява нашето въздушно пространство самостоятелно или съвместно с нашите съюзници, но не без нашите военновъздушни сили".

БЛИЦ припомня, че по-рано днес Радев сряза Иван Костов и припомни най-голямото му вредителство като премиер.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук