Кабинетът така и не успя да изработи българско предложение, а сега внася френско. При това прехвърля цялата отговорност върху Народното събрание без да заяви позиция. Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение. Той не е куриер, а премиер. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти за предложението на френското председателство, свързано с ветото за Република Северна Македония, което е постъпило в Комисията по външна политика в Народното събрание.

Радев заяви, че неговата позиция е ясна и, че тя е от КСНС, неговите обръщение към НС и българските граждани.

Още разкрития за френското предложение: Защита на "малцинствата", и нито дума за българите в РСМ

Според държавния глава предложенията на френското председателство определено са стъпки в правилната посока, но остават да бъдат изяснени редица въпроси преди да се вдигне ветото.

„Искането за включването на българите в Конституцията на РСМ трябва да стане задължително преди началото на преговорите. Но не по-малко важно е да има ясни механизми и измерими критерии за изкореняване на десетилетната политика на дебългаризация, кражба и фалшификация на българската история, както и за възстановяване на разрушените паметници и знаци на българщината в тези земи, и за опазване на българското културно и историческо наследство, изкореняване на езика на омразата, реабилитация на всички жертвите само защото са се наричали българи“, каза още Радев.

Огромен скандал с френското предложение за РСМ! Вместо да влезе в НС, ДОКУМЕНТЪТ отиде при...

Президентът изрази очакване българското правителство категорично да изясни всички тези въпроси.