Президентът Румен Радев обяви намеренията си да се кандидатира за втори мандат заедно с вицепрезидента Илияна Йотова. Това държавният глава направи в рамките на годишния отчет за мандата си. 

"Искам да благодаря на медиите за ползотворното сътрудничество през годината и да отправя нашето послание за нова България. 2020 г. бе годината на българското събуждане. Доверието в правителството и парламента рухна. Въпреки пандемията и задушената свобода на словото, българите излязоха на улицата.

Хората скандираха "Мутри, вън!" и поискаха да вземат бъдещето в свои ръце. Изборите през април поставят гражданите да приемат или отхвърлят днешния модел на властта - корумпирана, репресивна и разхитителна, несправедлива към обикновения българин. От началото на мандата, ние се сблъскахме с този модел. За това, най-важната, непосредствена национална цел, е укрепване на държавността.

Без постигане на тази цел всякакви следващи конфигурации, ще продължават да попадат в плен на олигархията, а страната ни да заема последните места в ЕС по стандарт и качество на живот. За да преодолеем институционалната криза, за да победим безправието, България се нуждае от мощна политическа алтернатива.

Ако това не се случи, може да се стигне до обичайните пазарлъци между партии и поредният мандат да грабеж и застой, ускорена емиграция. Може да се стигне и до правителство на задкулисието под предлог на национално спасение или други формулировки.

С г-жа Йотова заявяваме намерението ни да се кандидатираме за нов мандат на президент и вицепрезидент. Формата на издигане на кандидатурата ще е стане ясна на по-късен етап", каза Радев

В четирите години от мандата си ние не пристъпихме вижданията си и ще продължим да работим за модерно развитие на България. Което изисква на първо място гарантиране на честни и прозрачни избори, за което са необходими неотложни реформи на Изборния кодекс, заяви Радев.

След това президентът се впусна отново в призиви за промени в Изборния кодекс, гласуване дистанционно, видеонаблюдение и мандатен район "Чужбина".

"Предлагаме на политическите сили за формирането на пакт на почтеност по отношение на номинираните за високи управленски длъжности", каза той. Съдебната власт трябвало да бъде независима, сякаш в момента не е, а прокуратурата трябвало да бъде отговорна и магистратите да се подчиняват само на закона.

Той призова и за засилване ролята на парламента като орган за контрол над правителството и разходване на бюджетния излишък след одобрение от Народното събрание.

Засилване на гражданския контрол чрез реално електронно управление. Актуален регистър за всички концесионни договори и осветляване на кредитното портфолио на ББР, публикуване на всички договори с контрагенти, сключени от държавни фирми, ограничаване обхвата на договорите за вътрешно възлагане и др. Проектите трябва да способстват за модернизацията на страната, а не за усвояване на средства, поиска Радев.

Финансова независимост на обществените медии от управляващите, поиска още Радев.

"Издигането на нашата кандидатура точно сега е честен и почтен подход спрямо българските граждани. Предстои ни плаване в бурни води и е критично важно да имаме политически субекти с ясно отношение и стабилен курс на ясно ориентиране. Формата на издигането на кандидатурата ще стане ясна в срока.

По-важното е, че институцията се ползва с доверието на милиони български граждани и организации, които дават високи оценки. Не съм водил преговори с политически партии. Социалистите, които издигнаха кандадтурата ми през 2016 г., имат правото да се изкажат първи", отговори Радев на въпрос как и под каква форма ще се издигне кандидатурата за президенстките избори.

Радев отново се оплака, че промени за изборите не били направени в Изборния кодекс, а в закона за извънредното положение. "Няма да вляза в техния сценарий и няма да наложа вето въпреки, че той е объркан и при друга ситуация бих го върнал", заяви той.

Събитията от това лято оформиха мощен антикорупционен консенсус. Обедини милиони българи. Тук е ролята на партиите как ще оползотворят тази висока обществена енергия. Винаги съм подкрепял политическата алтернатива на модела, който властва в момента.

Партията-държава има всички ресурси да отчете висок изборен резултат предстои да видим кои партии ще пристанат на днешните управляващи.

Както виждате, написаната за една нощ Конституцията на управляващите, преживя пълен провал. Нашият правен екип работи интензивно по този въпрос, с широки консултации и системен подход. Въпрос на време и преценка е, кога ще внеса своето предложение. Необходим е легитимен парламент", продължи Радев с отговорите на журналистически въпроси.

"Нашето послание е точно да се дадат тези репери, които даваме с нашите принципи. Чакаме да чуем намерението на партиите и програмите. Виждате, че аз подписах моя указ за изборите две седмици преди крайния срок, за да дам време.

Българското общество очаква всяка една партия и коалиция да се произнесат как виждат бъдещето на България. Аз подкрепям всяка алтернатива, която да бъде водена спрямо тези приоритети", продължи дегогската му реч.

"Ако ми позволите, ще прибегна до един термин и ще заявя, че към това екзотично предложение ще се отнеса с цялото подобаващо внимание. Моят правен екип ще получи истинско професионално наслаждение, докато се занимава с този казус", заплаши Радев.

"Хората вече не помнят имената на министрите, за текучество погледнете съседната сграда", подметна Румен Радев.

Той определи и заявяването на кандатурата му за втори мандат като политически проект.

"Според мен ролята на президента е да бъде заедно с народа си и да изразява гласа на хората, когато техният глас е удавен от активна медийна пропаганда. Според вас къде трябва да бъде президента? Скрит или при народа си? Това е подкрепа, не намеса", отговори той на първия неудобен въпрос дали ще продължи да разделя народа, като насъсква улични метежи.

"Правя отчет за свършеното до момента, но нека да е ясно, че аз не деля жертвите според режима, който ги е убивал.

Паметта на всички невинни жертви е свещена. Виждам отчаяните опити на г-н Борисов и хората около да възродят делението на обществото на комунисти и антикомунисти", коментира притеснено той и днешната дата 1 февруари. 

"Изборите са редовни. Всички партии заявиха категорична готовност за тези избори.

На 26 март изтича мандатът на Народното събрание и едно провалено правителство е недопустимо да оставя и ден без парламентарен контрол.

Не датата мотивира хората за изборите, а по-скоро техните икономически и политически убеждения. Датата не може да бъде оправдание.

Искам да благодаря на българската католическа църква, която ме покани да присъствам на едно важно историческо събитие и позицията им срещу опитите за политически скандал", каза Румен Радев за датата на изборите, която той определи на католическия Великден, 4 април.