Отчитам динамиката в парламентарната математика и необходимостта от време и диалог. Това заяви пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев.

„Очаквам новата по численост Парламентарна група ясно да заяви дали ще остане зад декларациите си, че ще остане опозиция или ще потърси подкрепа за съставяне на правителство. Затова не бързам и ще връча втория мандат следващата седмица“, добави той.

„Всяко нещо, което се случва в партиите, влияе на политическата обстановка. Аз в кухнята на партиите не се меся“, подчерта президентът.

„Искам да призова народните представители да осмислят в дълбочина динамиката на политическите процеси в страната и да положат усилия здравият разум да се върне в парламента, защото парламентът може да излъчи устойчиво мнозинство, само ако партиите са в състояние да идентифицират и да се обединят около националните интереси. в противен случай политическата криза ще ескалира”, каза още той.

Румен Радев присъства на деня за високопоставени гости на националното военноморско учение с международно участие "Бриз-2024”. Държавният глава беше посрещнат с военни почести на Морска гара - Бургас, където приеме строя на почетния караул.

След това от борда на фрегата „Дръзки“ Румен Радев наблюдава изпълнението на съвместни задачи и демонстрация на отбранителни способности в морски операции, в отговор на кризи. Целта на учението е - да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между военнослужещите от участващите в учението държави.