Денят за връчване на мандат за съставяне на правителство ще бъде ясен когато партиите гарантират, че са постигнали резултат. Това заяви президентът Румен Радев след първите консултации с парламентарните групи от 46-ото Народно събрание. Той е на посещение във Велико Търново.


Това каза президентът Румен Радев пред журналисти във Велико Търново.

Пред крепостта "Царевец" във Велико Търново президентът участва тази вечер в тържествената церемония по връчване на дипломите на курсантите от випуск 143-ти "Георги Стойков Раковски" на Националния военен университет "Васил Левски".

"Очаквам партиите на промяната да следват ясно посоката, която им зададоха българските граждани по площадите в продължение на една година", каза той.

По думите му тези партии трябва да дадат ясна гаранция, че няма да се отклонят от тази посока и ще построят такова правителство, обединено от такива приоритети и цели, че те да бъдат в интерес на българските граждани.

"Денят за мандат ще бъде ясен, когато партиите гарантират, че са получили резултати", категоричен беше Радев. Той обаче премълча какво ще се случи, ако няма резултат и съставено правителство.

Радев коментира и отхвърленото искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста му.

Мисля, че мотивите на служебните министри бяха в защита на върховенството на правото, докато мотивите на ВСС бяха в защита на статуквото, което отдавна е отхвърлено от българските граждани.

Това показва, че дълбоката реформа в съдебната система е неизбежна и тя трябва да гарантира отчетност и отговорност на главния прокурор.

Това означава, че трябва да дадем възможно най-бързо шанс на отговорните прокурори и магистрати да започнат реална борба срещу корупцията и задкулисието, заяви още държавния глава.