„Ясно е, че диалогът е необходимост, но той следва да има за цел отстояването на националния интерес и сигурност на обществото ни, а не преследване на партийния интерес. Всички тези красиви опорки, зад които се прикрива в момента управлението… отзад виждаме тъмните идеи от тъмния сценарий на записа.

В момента имаме скрито управление от сценария от записа. Сценарий, който има за цел постигане на користни цели с цената на тежки – мога да кажа деструктивни, компромиси.

На нарушаване на базови европейски принципи и ценности. На опрощаване на грехове. Легитимация на беззаконието и безнаказаността. Политическо избелване!“, това заяви президентът Румен Радев, попитан защо няма диалог между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2.

„Аз няма как да бъда част от този сценарий, нито ще допусна президентската институция да бъде заложник на някакви тъмни интереси

Не аз, а управляващите в момента обявиха война на президентската институция. В този запис – още преди да са получили властта.

В момента те зоват за диалог, но всички виждаме, че това не е протегната ръка за партньорство. Те настояват за конституционни и законови промени, с които да осакатят тотално правомощията на президентската институция, за да може тя да не бъде коректив за каквито и да е безчинства на властта.

Аз такова лицемерие не го разбирам“, отсече Радев.

Той коментира и новината, обявена от финансовия министър Асен Василев пред „Файненшъл таймс“, че рафинерията „Лукойл Нефтохим”“ е в процес на продажба:

„Обявяват в чужди медии какво планират. Виждаме, че тайната подготовка на продажбата на „Лукойл“ е показател, че промяната се случва на тъмно. Без диалог и без информиране на обществото по такъв стратегически за страната ни въпрос. Без анализ за евентуални последствия.

Управляващите дължат отговор каква съдба предвиждат те на българската рафинерия, на хилядите заети там, на бургаския регион... изобщо на националната ни енергетика и икономика“.

Радев коментира и скандала между България, Унгария и Сърбия: „Утре е ден на българо-унгарското приятелство. И това разсипаха

Вижте за каква европейска солидарност и европейска интеграция говорят нашите управляващи при условие, че посягат на страна член на Европейския съюз (ЕС), съюзник и партньор в НАТО и ЕС. Тук е засегната и Сърбия“.

По думите му управляващите си мислят, че могат да правят каквото си искат не само в България, но и навън, да погазват европейски норми, сключени договори, да се бъркат в суверенни решения на други държави.

„Това решение ще доведе до фалит на Булгартрансгаз. Трябва да получим отговор от управляващите чии интереси обслужват, защото това не са обществените интереси“, отсече Радев пред журналисти.

Той участва в отбелязването на Деня на военния парашутист в София. Заедно с председателя на парламента Росен Желязков той поднесе венци пред паметника на парашутиста до сградата на Народното събрание.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук